ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Oscar, 20, studerar e-sport – på heltid

Johan Wikén · 20 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
Oscar Tjernlund drömmer om att kunna leva på e-sporten.

Oscar Tjernlund drömmer om att kunna leva på e-sporten. Foto: Privat


20-åriga Oscar Tjernlund tränar e-sport på heltid. Han är en av de 15 studenter som kom in på den unika utbildningen på Strömbäcks folkhögskola utanför Umeå.

klar

Artikellänk är kopierad

I snart två månader har den varit igång. Sveriges första eftergymnasiala utbildning i e-sport på Strömbäcks folkhögskola. Här tränar studenterna Counter-strike: Global offensive – på heltid.

– Jag har satsat all min tid i två år på det här spelet. Självklart vill jag kunna leva på det, säger Oscar Tjernlund, 20, från Skellefteå.

► LÄS MER: Zaaz: Jag har lyckligtvis bra dygnsrytm för vara gamer

Totalt är de 15 elever på utbildningen, tio män och fem kvinnor. Oscar Tjernlund ser positivt på utbildningen hittills och tycker att han redan har hunnit utveckla sitt spelande.

– Tidigare hade jag vanlig skola samtidigt som jag hade det här, det gick inte att lägga lika mycket tid.

► LÄS MER: HeatoN: "Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport

Petter Arvidsson är lärare på utbildningen. Han visste egentligen inte vad han skulle vänta sig när han tog sig an uppdraget.

► LÄS MER: Grova trakasserier är vardag: Så vill de få ett jämställt spelande

– Men jag är väldigt nöjd med gruppen, det är skärpta målmedvetna studenter. Och de har ju sina 5 000-10 000 timmar spelade redan, de är inga nybörjare, säger han.

Syftet med utbildningen är att erbjuda en miljö som gör att studenterna kan satsa helhjärtat på sin e-sport.► LÄS MER: 5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport 

– Vad som händer med utvecklingen är ju mycket upp till varje individ. Men vi har varit noga med att ta in folk som vill samma sak, säger Petter Arvidsson.

Nu fokuserar utbildningen på CS:GO. I framtiden kan dock andra e-sporter komma att bli aktuella.

► LÄS MER: E-sportstjärnan ”Loda” om nya laget: ”Vi bygger från grunden” 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro