ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oskar, 29, hade hjärtmuskelinflammation: "Kändes som att ambulanspersonalen inte trodde på mig"

Emma Österberg · 10 Jan 2017
Uppdaterad 11 Jan 2017
Oskar Thysell, 29, hade bröstsmärtor, som visade sig vara hjärtmuskelinflammation.

Oskar Thysell, 29, hade bröstsmärtor, som visade sig vara hjärtmuskelinflammation. Foto: Stina Stjernkvist/TT/Privat/montage


Oskar Thysell fick plötsliga smärtor i bröstet och i ena armen – något som senare visade sig vara hjärtmuskelinflammation. "Det kändes som att vårdpersonalen tyckte att jag slösade allas tid".

klar

Artikellänk är kopierad

Under juldagarna var 29-åriga Oskar Thysell hemma hos sin mamma i Uppsala. En natt vaknade han vid tvåtiden på morgonen med en stickande smärta i bröstet och i ena armen.

– Det hände helt plötsligt, jag blev rädd eftersom jag aldrig känt så. Jag gick runt i rummet och hoppades på att det skulle gå över men det gjorde det inte, säger han.

Oskars mamma ringde efter en ambulans eftersom Oskar själv hade så ont att han inte kunde prata. Efter ett antal frågor från personen som tog emot samtalet ville han även prata med Oskar, berättar han.

– Sen när ambulansen kom ställde de också massa frågor. Det kändes som att ambulanspersonalen inte trodde på mig och att de mest tyckte jag var besvärlig för att jag hade ringt dit dem. Till slut tog de puls och blodtryck, kollade de enklaste grejerna. De sa att jag kunde åka med men tyckte samtidigt att det var onödigt.

Det slutade med att Oskar stannade hemma. Vid åttatiden på morgonen lyckades han somna några timmar men vaknade igen av akut smärta. Den här gången värre än tidigare.

– Först tänkte jag att det inte var lönt att ringa ambulans men det gjorde så ont att jag ville skära av min arm. Jag gick bara runt och skrek och grät. Det är den värsta smärtan jag känt i hela mitt liv, varje minut kändes som en timme, säger Oskar Thysell.

Oskar och hans mamma tog en taxi till akuten på Akademiska sjukhuset. Efter ytterligare någon timme fick han träffa sjuksköterskor och sedan en läkare.

– Då fick jag äntligen ett bra bemötande. De tog det väldigt seriöst och kollade hjärtat och gjorde flera tester.

Läkarna konstaterade att Oskar, som hade en kraftig förkylning, hade drabbats av en hjärtmuskelinflammation.

– Allt hade nog kunnat lösas väldigt mycket snabbare om jag hade fått åka in direkt men att komma till sjukhuset kändes som en extremt lång process. Det kändes som att vårdpersonalen tyckte att jag slösade allas tid, säger Oskar Thysell.

Det finns ett antal rutiner kring när det avgörs om en ambulans ska skickas eller inte, berättar Lars Westman, avdelningschef för ambulansen i Uppsala.

– Första bedömningen görs på larmcentralen. Bedömer de att en ambulans ska skickas är det sedan upp till ambulanspersonalen på plats att göra en undersökning av patienten. Den består av både kontroll av den fysiska statusen och en mer ingående intervju, för att bedöma patientens tillstånd och till vilken vårdnivå patienten ska transporteras. I vissa enstaka fall leder bedömningen till att patienten stannar kvar i hemmet, säger han.

Är inte bröstsmärtor ett allvarligt tillstånd?

– Bröstsmärtor är en av de absolut vanligaste frågeställningarna när vi åker ut med ambulans. Sen finns det en uppsjö av olika anledningar kring vad det beror på, det kan till exempel vara hjärtinfarkt, hjärtmuskelinflammation eller kärlkramp. Vi har tydliga riktlinjer kring hur vi ska omhänderta patienter vid många olika sjukdomstillstånd, säger Lars Westman.

I Oskars fall, hade personalen kunnat agera annorlunda då?

– Jag känner inte till det här enskilda fallet med det är klart att det går fel här ibland, precis som det gör på många andra ställen. När vi har gjort fel går vi igenom händelsen med berörda parter och vidtar lämpliga åtgärder. Vi har bland annat ett avvikelsehanteringssystem, dit både vår egen personal, vårdpersonal, patienter och anhöriga kan rapportera in fel, säger Lars Westman.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Österberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro