ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oskuldernas tid

Katarina Matsson · 6 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Miley Cyrus, 15, artist. – Jag älskar dem, jag tycker att det är ett coolt sätt att visa respekt mot sig själv, har Miley Cyrus tidigare sagt till Metro om kyskhetsringarna. 

Miley Cyrus, 15, artist. – Jag älskar dem, jag tycker att det är ett coolt sätt att visa respekt mot sig själv, har Miley Cyrus tidigare sagt till Metro om kyskhetsringarna. 


klar

Artikellänk är kopierad

Kyska Hollywood. Efter att vi fått följa Paris Hilton, Britney Spears och Lindsay Lohan hela vägen in i sovrummet kommer backlashen. I nymoralismens Hollywood hyllas tonårsstjärnorna som håller på sig.

Ett smycke på vänsterhandens ringfinger. Nej, det betyder inte bröllop. Ringen visar bärarens kyskhet fram till giftermålet.I bräschen för trenden går Disneystjärnor som Miley Cyrus, 15, och The Jonas Brothers, men även amerikanska ”Idol”-vinnaren Jordin Sparks. – Jag tror definitivt att vi ser en backlasheffekt. En trötthet. När Janet Jackson har visat brösten i Superbowl har vi sett allt. Britney kan inte klä av sig mer, inte Madonna heller, säger Ida Hult, etnolog och vd för trendanalysföretaget Trend-ethnography.Ringarna har sitt ursprung i de amerikanska kyrkorna. – I USA finns en lång tradition av att förespråka kyskhet, det ingår i deras värderingssystem. Men i dag ser vi en tydlig nymoralism från andra än de som så att säga äger frågorna. De har starka förespråkare med nya ansikten som varumärken, säger Ida Hult.

Den nya moralen sätter sina spår även i Sverige. Carolina Gynning gick nyligen ut och beklagade sig över att tjejer inte längre får vara sexiga, på catwalken har det välklädda tagit över och när såg du senast ett tidningslöp locka med ”sexchock”?– Vi är inne i en period där sex inte säljer, säger Ida Hult.  Med vår av tradition liberala och öppna inställning till sex tror hon inte att vi kommer att få se ringarna på svenska tonårsstjärnor – i alla fall inte som ett sätt att visa sin oskuld. Vilket inte heller är säkert på andra sidan Atlanten, visar Ida Hults fältarbete ”Hur kvinnors sexualitet hanteras i den amerikanska drömmen” från 2002.– Då tydde mycket på att det är en nästan Lolitaaktig handling att påtala sin kyskhet som ett sexuellt attribut, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro