ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oskuldsmyten – en lögn som förtrycker

Ana Udovic · 5 Jul 2018
Uppdaterad 5 Jul 2018
”Mödomshinnan” är egentligen ingen hinna, i dag används i stället ordet slidkrans. Slidkransen finns en till två centimeter innanför slidmynningen och består av slemhinneveck. Utseendet på slidkransen är olika från person till person.

”Mödomshinnan” är egentligen ingen hinna, i dag används i stället ordet slidkrans. Slidkransen finns en till två centimeter innanför slidmynningen och består av slemhinneveck. Utseendet på slidkransen är olika från person till person. Foto: Illustration: Eva Fallström


Få myter är så svåra att ta död på som oskuldsmyten, idén om att det går att se om en kvinna haft sex eller inte. – Den stora myten om mödomshinnan”, en hinna som inte finns, har påverkat sexlivets alla sidor och orsakat psykiskt, fysiskt och sexuellt lidande för massor av kvinnor, säger Salar Shalmashi, terapeut på RFSU-kliniken.

klar

Artikellänk är kopierad

Traditionen att försöka kontrollera unga människors sexualitet har funnits under lång tid och särskilt i starkt religiösa samhällen världen över. Hur styrningen ser ut är och har varit olika, men grunden är densamma; att kontrollera och bestämma över ungas sexualitet.– Det är med sorg och ilska jag ser hur viktig frågan om huruvida någon är oskuld eller inte fortfarande är på många platser i världen, även i Sverige, med stort fokus på något som inte finns – mödomshinnan, säger Salar Shalmashi.

Idén om sex före äktenskapet som något skamligt och huruvida en person är oskuld har fått enorma negativa konsekvenser, i vissa fall för män men allra mest för kvinnor.– Det finns en hel industri kring ”oskuldskontroller”. Kontrollerna är medicinska eller psykologiska och handlar om att upptäcka om någon haft sex eller inte. Man talar om olika form av ”bevis” som exempelvis blod på lakanen på bröllopsnatten, eller gör fysiska undersökningar – utförda av en prästs fru eller läkare. Det finns också en kollektivistisk kontroll, som kan användas hur som helst, säger Salar Shalmashi.

Kontroll kan leda till psykiska problem

Det händer att vårdmottagningar som arbetar med sexualitet blir tillfrågade om det går att få pappersbevis på oskulden. Men kontrollen kan också vara mer subtil, den vuxne försöker bevisa oskuld eller inte genom att läsa av den unga kvinnans reaktioner.– Oavsett hur ”bevisen” kommer fram är förnedringen och förtrycket ett faktum, säger Salar Shalmashi.I Sverige förekommer oskuldskontroller oftast i starkt religiösa grupper, en del har rötter i andra länder. Mötet med en mer liberal inställning till sex kan öka viljan hos några att kontrollera sina döttrar ännu mera, en kontroll som kan leda till psykiska och psykosexuella problem.– Konsekvenserna av förnedringen och förminskningen kan bli negativa såväl fysiskt som psykiskt, och resultera i ett lidande. Det påverkar sexlivet och ens kärleksrelationer, säger Salar Shalmashi.

Önskar att oskuldskontroller var olagliga

Han önskar ett ökat engagemang och att oskuldskontroller var olagliga. Terapeutiskt arbetar han med att få den utsatte att se myten med nya ögon och reflektera kring hur hen påverkas. Behandlingen kan ibland ta lång tid eftersom det inte är lätt att lämna invanda sammanhang.

– Det gäller att sluta lyssna på de som kommer med pekpinnar. Att bli stark i sig själv, finna sin egen väg och sin egen sexualitet, säger Salar Shalmashi.

pil
Mödomshinnan är egentligen en slidkrans

* Det som tidigare kallades mödomshinnan kallar man i dag för slidkrans.* Ungefär en centimeter in från slidmynningen finns en krans av slemhinneveck som bildar slidkransen.* Slidkransen är elastisk och går att tänja som en resår.

Källa: Källa: Rfsu.se

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro