ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Oskyldigt dömda i svenska fängelser"

Petter Sundsten · 8 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

RÄTTSVÄSENDET. Den 1 april tillträdde Johan Munck som ordförande i Högsta domstolen – den högsta rättsinstansen i svenskt rättsväsen, en mäktig instans vars beslut blir vägledande för resten av Sveriges domstolar. Han rivstartar med att kliva rakt in i den heta debatten om oskyldigt dömda i svenska fängelser. Förra året kom justitiekansler Göran Lambertz och professor Hans-Gunnar Axbergers rapport ”Felaktigt dömda” om just oskyldigt dömda i svenska fängelser. Tunga debattörer som professorerna Madeleine Leijonhufvud och Christian Diesen rasade mot rapporten och beskrev den som ”gravt missvisande”. Det är ovanligt att höga domare sticker ut hakan, men nu ger Johan Munck Lambertz och Axberger eldunderstöd.

Sitter det oskyldigt dömda i svenska fängelser?– Jag tror att det sitter ett antal personer. Man kan förenklat säga att kravet att bli fälld i domstol inte är 100 procent utan kanske 99 procent. Eftersom antalet mål är stort kan en del bli oskyldigt dömda.

Så du ger justitiekansler Göran Lambertz rätt i hans uppmärksammade utredning om oskyldigt dömda?– Ja, jag skulle inte själv ha uttryckt mig som Göran Lambertz i alla avseenden, men jag tror att det sitter oskyldigt dömda personer. Däremot tror jag inte att det har ökat under senare tid.

Vad ska du göra åt det i din nya roll som Högsta domstolens ordförande?– Jag får ju döma enligt min övertygelse.

Hur ska man öka rättssäkerheten i Sverige?– Jag tycker att den insats som JK föreslagit är bra, nämligen att inrätta en fristående myndighet som kan göra utredningar i resningsärenden. Det finns fall som är generande för rättssystemet, där journalister fått fram bevisning som talar för att personen är oskyldig.

Hjälper det med långa fängelsestraff för att minska brottsligheten?– Nej, det tror jag inte. Naturligtvis hjälper det lite i avskräckande syfte, men långa fängelsestraff har inte så positiva effekter som många tror.

Ska en domare som köper sex få sitta kvar?– Det är en aktuell fråga för oss eftersom en domare i Högsta domstolen har begått ett brott mot sexköpslagen. JK prövade frågan och fann att talan om hans avsättning inte skulle väckas. Han sitter kvar i domstolen enligt grundlagen, och skulle vi överträda grundlagen skulle det vara ett oändligt mycket allvarligare brott.

Hur känns det att döma människor till långa fängelsestraff?– När jag var yngre grubblade jag mycket och kunde ha svårt att sova. Det tar på samvetet. Man ska följa lagen och döma efter sitt samvete.

Ibland uppstår det folkstormar efter vissa domslut. Ska juridiken ta hänsyn till det?– Juridiken ska ta hänsyn till det allmänna rättsmedvetandet, men inte till tillfälliga folkstormar.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro