ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oslagbar miljö med svajig meny

Karin Ericson · 8 Okt 2013
Uppdaterad 7 Dec 2016

Tapasbaren SOT under de gamla krysskällarvalven på Kansligatan erbjuder en oslagabar miljö men maten är emellanåt en besvikelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Källarvalven erbjuder en fantastiskt miljö för tapasbaren SOT.
Källarvalven erbjuder en fantastiskt miljö för tapasbaren SOT.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Recension: SOT

Riddaren Jens Uffeson Nebs rider torggatan fram i sin rustning med sin fru som han släpar efter sig i håret. Det är 1300-tal, ganska grisigt i Malmö och Jens ska dö om 48 år. Fast det vet han inte. Jens är fastighetsförvaltare och äger ett stort gårdshus i stan där åtta grisiga familjer bor. Eller jag vet inte om de var grisiga men det är trots allt medeltid och det lärde jag mig i skolan. Samt att man drog kvinnor i håret.Sedan dess har huset med de vackra krysskällarvalven bebotts av stadens rikaste silversmeder, danska kungar och mäktiga nordiska män fram tills det år 2013 blev en tapasbar med kuddar från Hay och lampor från Tom Dixon. SOT (Steaks Och Tapas) är en rådesignad restaurang som ligger i Malmös äldst bevarade hus.Några trappsteg ned möter de gamla krysskällarvalven som böjer sig över borden en inredning i klart vitt och knalligt grönt. Färger som går igen i bröderna, och de välkända krögarna, Vollmers restauranger. En oslagbar restaurangmiljö. Men SOT är en mindre oslagbar restaurang.

Tapasen, som inte är typiskt spanska, skjuter högt och lågt. Grillade gröna minipaprikor, pimientos, med fling-salt är perfekt sotade och mjuka. Mums. Auberginen med en sötsyrlig smak av sherryvinäger och spiskummin är utmärkt till den övervägande mängden kött på ”Lillebrors planka”.

Jag är dock tveksam över hur många fingrar bröderna Vollmer har i köket. Den grillade tartaren med pepparrot ligger som en grå köttmassa i en skål, halvsegt och med avsaknad av den fräschör en tartar kräver. Inte okej. Risottobollarna med karljohansvamp innehåller inte en tillstymmelse till skogssvamp. Många av tapasen fungerar inte ihop och flera, som den stora mängden kallskuret, hade gjort sig mycket bättre om det serverades klassiskt bröd till. Focaccian är underbar. Men kanske inte till tapas. När det gäller desserterna provar jag alla tre och ingen når ens upp till godkänt. Tre geggor utan försök till finess.Det som inte gör mig besviken är det kallskurna köttet. Tunna skivor av Pata negra, Chorizo och Serrano av mycket fin kvalitet. Likaså är flanksteken perfekt. Mör, med fettkappan kvar vilket ger härlig smak och toppad med friterad lök som ger välkommen crunch.Om SOT hade lagt en fjärdedel av sin inredningsbudget på en duktig kock hade jag gladeligen rekommenderat silversmeder, danska kungar och mäktiga nordiska män att inta källarvalven. Men nu får någon släpa mig i håret för att jag ska gå dit.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro