ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Östersjön har blivit världens sjukaste hav

TT · 23 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Östersjön har skadats svårare av övergödning än något annat hav på jorden, enligt en rapport från Världsnaturfonden (WWF). Rapporten, som visar utbredningen av döda havsbottnar, är baserad på data från World Resources Institute. Siffrorna visar att kusterna utanför östra och sydvästra USA, Västeuropa samt Japan, Sydkorea och Kina är de hårdast drabbade. Men Östersjön tycks stå i en klass för sig, globalt sett. Sju av de tio största döda bottnarna i världen återfinns i Östersjön. Tillsammans täcker de drygt 40 000 kvadratkilometer, en yta stor som Nederländerna. Övergödning

Den viktigaste orsaken är utsläppen av kväve och fosfor, i första hand från jordbruket. Övergödningen gör att algerna i havet ökar och att vi får algblomning. På hösten sjunker algerna till botten och bryts ner med hjälp av syre. På det sättet förbrukas det syre som finns på botten upp och livet dör.

– Om utvecklingen fortsätter kommer hela ekosystemet att förändras. Djuplevande fiskar som den redan hårt åtsatta torsken kommer att drabbas extra hårt, säger Lennart Gladh på WWF.

– Förr återfanns de döda bottnarna på 100 meters djup, men nu kryper de uppåt alltmer och finns idag redan på 20 meters djup, fortsätter Lennart Gladh.

EU har bollen – Det finns risk för en total kollaps om vi inte förmår vända trenden. Det finns en handlingsplan men den är långtifrån tillräcklig. Det är därför vi drar igång den här kampanjen, säger Lasse Gustavsson, WWF:s svenske generalsekreterare. Kampanjen, som startade på måndagen, är riktad både mot allmänhet och beslutsfattare. En Sifo-undersökning som WWF gjort antyder att runt en tredjedel av svenskarna är "ganska" eller "mycket" oroade över situationen. Samtidigt påpekar man att det avgörande är om man kan få EU att agera kraftfullare i frågan. – Östersjön går att rädda om utsläppen minskar. Men för det krävs beslut på EU-nivå, säger Gustavsson.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro