ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Östra London lever upp

Cajsa Lykke Carlsson · 11 Jun 2012
Uppdaterad 11 Jun 2012
Familjevänliga restaurangen Spit Jack’s i Victoria Park Village.

Familjevänliga restaurangen Spit Jack’s i Victoria Park Village. Foto: Sara Ekholm


Östra London har gått från slum till trendigast i staden. RES reporter Cajsa Lykke Carlson tar pulsen på stadsdelen, som nu står inför sin största utmaning hittills – de olympiska spelen.

klar

Artikellänk är kopierad

Soli Zardoshts persiska matstånd på  Broadway Market.
Soli Zardoshts persiska matstånd på  Broadway Market.Foto: Sara Ekholm
Kaffebönsdoftande espresso martini.
Kaffebönsdoftande espresso martini.Foto: Sara Ekholm
Ägaren Jamie Lowe utanför antikaffären Imperial & Standard i  Hackney Wick .  foto: sara ekholm
Ägaren Jamie Lowe utanför antikaffären Imperial & Standard i Hackney Wick . foto: sara ekholmFoto: Sara Ekholm
OS-stadion reser sig över gamla konstnärsområdet Hackney Wick.
OS-stadion reser sig över gamla konstnärsområdet Hackney Wick.Foto: Sara Ekholm

F rån terrassen uppe på konstgalleriet Formans i Hackney Wick i östra London ser man tydligt hur stadsbilden har förändrats. Tvärs över kanalen som rinner nedanför galleriet ligger den nya stadion som har byggts för OS 2012. Bakom arenan reser sig Anish Kapoors olympiska skulptur Orbit som en jättestor berg- och dalbana, och det tidigare så lugna industriområdet är översvämmat av byggarbetare. Längre bort syns nyöppnade köpcentrumet Westfield  Stratford. 

Det är inte många år sedan det var nästan helt otänkbart att som turist, och i viss mån även som Londonbo, bege sig till Dalston, Clapton, Hackney Wick, Hackney Central eller London Fields i stadens östra delar. För det här var platser som aldrig riktigt levde upp till den bild av London som säljer staden – de anrika byggnaderna i Westminster, den charmiga antikmarknaden i Notting Hill, eller de vitputsade husen och stora museerna i Kensington. I öst var det troligare att man blev rånad än hänförd, och de slitna höghusen byggda på platser där blitzen förstört äldre bostadsområden sträckte sig bortglömda mot himlen. 

Sedan hände något. Sakta men säkert har den här delen av staden blivit mer än bara accepterad – den har blivit en symbol för det unga, kreativa London, och när OS nu kommer till staden i år så är det till Stratford i området Newham i öst. Plötsligt är det här man hittar de roligaste barerna i London, de vildaste efterfesterna, och det är här som konstnärerna och modeskaparna samlas. 

B ästa sättet att se de nya, roliga delarna av London är att ta en promenad från Dalston längs med Regent’s Canal. Hackney, distriktet som gränsar till Newham där olympiaden kommer att hållas, är det hippaste området i London – och kanske därför till och med i världen – just nu. För dagsvandringar är det trevligt att börja på Broadway Market på lördagar. Det är ett tidigare ganska nedgånget område, omringat av council estates (engelska kommunalägda hus som oftast bebos av låginkomsttagare), som har fått ett rejält uppsving på senare år och nu är fyllt av hipsters, medelklassfamiljer och inflyttade konst- och modestudenter – men som fortfarande har en edge som är svår att finna på andra håll i staden. 

På marknaden handlar man allt från olika sorters lyxig olivolja, persisk mat, vietnamesiska mackor, smycken och underkläder till klassiska East End-rätter som jellied eel. På ett traditionellt engelskt kafé, en så kallad ”greasy spoon”, ser vi två unga japanska flickor beställa pie and mash, ytterligare en klassisk gammal arbetarklassrätt. Här blandas det gamla östra London upp med det nya, och traditionella pubar som fina Spurstowe Arms har numera ett ungt, partysuget klientel.

Gentrifieringen av östra London har egentligen pågått ganska länge – redan för tio år sedan var Shoreditch, området mellan Old Street, Bethnal Green och Liverpool Street Station, ett trendigt alternativ. Att OS nu kommer till staden gör det bara så mycket tydligare hur snabbt förändringen har skett. Hackney Wick är det perfekta exemplet – ett oromantiskt gammalt industriområde som omges av motorvägar och länge har varit hemvist för diverse konstnärskollektiv och modeskapare. Men nu börjar trakten alltså upptäckas av besökare som uppskattar dess fortfarande något slitna charm. Konstnärernas inflytande märks i det stora antal gallerier som man hittar här, och här finns redan nu en trevlig bar, Hackney Pearl, och en snygg antikaffär, Imperial & Standard. 

En fördel som OS har medfört till Hackneys och Newhams invånare är framför allt det förbättrade transportsystemet. Den gamla East London Line, en tunnelbanelinje som tidigare bara gick från Shoreditch till New Cross i söder, har utvidgats och hänger numera ihop med Londons så kallade Overground, en tåglinje som bland annat sträcker sig ut till Hackney Wick – och till olympiska spelens epicentrum, Stratford, i Newham. Om folk för tio år sedan förmodligen hade sagt att det bästa med tåglinjen är att man kan ta sig ifrån Stratford är det nu lika troligt att folk vill ta sig till Stratford.

klar

Artikellänk är kopierad

Cajsa Lykke Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro