ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ostron för ostronhataren

Jonas Cramby · 4 Nov 2017
Uppdaterad 4 Nov 2017
Så här gör du gratinerade ostron.

Så här gör du gratinerade ostron. Foto: Jonas Cramby


På våra nordliga breddgrader är vattnet så kallt att ostron faktiskt funkar att äta nästan året om. Men frågan är om de inte är allra bäst just nu, under hösten.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns inget som säger Låt festen börja! som ett par ostron och något gott att dricka. De sätter fart på livsglädjen och är ett intressant samtalsämne – inte för att de är allmängiltigt goda utan just för att de är så komplexa. Ett ostron är samtidigt både något väldigt gott och lite äckligt, de är samtidigt enkla och sublima, eleganta och slabbiga och man känner sig på samma gång sofistikerad och grym när man slurpar i sig ett dussin levande mollusker. Men på samma sätt som man ibland behöver försvara ostronet inför de sjåpiga måste man också ta tillbaka det från snobbarna. Det finns ofta något oförtjänt tjusigt över ostronätning. Något tillkrånglat, fint, som om man behöver ha en sommelierutbildning och prata som Carl Bildt för att kunna njuta av ett.

Det måste man inte. Rent historisk och i stora delar av världen är ostron enkel, billig arbetarklassmat. Något som är lätt att plocka, socialt att äta och vars sälta passar perfekt att bli småfull till.

I södra delarna av USA äter man till exempel gärna sina ostron per säck och till en massa frostig industriell lager. Inget kan vara enklare öppna ett gäng ostron och lägg på ett fat fyllt med is. Placera ut klyftad citron lite snyggt runt om och servera med stänk vinägerbaserad hot sauce av Louisinatyp, till exempel Tabasco , ett paket saltiner att äta mellan ostronen och knastrig gammal rocknroll på stereon.Eller så gör du de här urgoda gratinerade ostronen.

Ingredienser, 4 personerminst 16 lite större ostron1 färsk kryddig korv, till exempel andouille, chorizo eller nduja6 saltinerev. grovsalt

Kryddsmör:1 schalottenlökZest från halv citron1 msk färskpressad citronjuice100 gram smörTabascoSalt

1. Börja med att öppna ostronen. Det är inte särskilt svårt. Ett ostron har nämligen två sidor, en platt och en mer rundad, vilken ska ligga neråt i din vänstra hand (tvärtom om du är vänsterhänt). Handsken man kan se ibland har man inte för att skydda mot kniven som många tror, utan för att man inte ska skära sig på de spetsiga kanterna på skalet. Så det funkar även med en kökshandduk eller liknande. Med cirka 45 grader vinkel trycker du sedan ner spetsen på din ostronkniv i gängan på den spetsiga sidan av ostronet. När du känner att kniven glidit in vickar du på kniven tills ostronet börjar öppnas, lite som man öppnar en gammal färgburk. Spill inte ut en massa av den härliga vätskan. Dra försiktigt kniven längst insidan av den platta sidan och lossa musklerna och köttet. Ta loss skalet, släng och skär sedan försiktigt loss ostronet även på undersidan. Pilla bort de porösa bitarna tunt, nybildat skal – det är inte kul att behöva spotta ut skalrester.

2. Låt smöret bli mjuk i rumstemperatur. Finhacka schalottenlök och blanda med smör, citronzest och juice. Smaka av med salt och tabasco. Förbered de andra ingredienserna genom att smula sönder saltinerna i en mortel och ta ur den färska chorizon ur sitt skinn och finfördela med händerna till en slags färs. Lägg på en klick av kryddsmöret på de öppnade ostronen, strö lite färsk chorizo över och avsluta med lite av de smulade saltinerkexen. Lägg i en form fylld med grovsalt i en maxad ugn. Ostronen är färdiga precis när de börjar bubbla.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro