ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ostron rockefeller som i New Orleans – så här gör du dem

Jonas Cramby · 9 Feb 2019
Uppdaterad 9 Feb 2019
Ostron rockefeller är en slags sydstatsversion av den franska klassikern ört och vitlöksgratinerade sniglar.

Ostron rockefeller är en slags sydstatsversion av den franska klassikern ört och vitlöksgratinerade sniglar.


Ostron är i säsong just nu. Utöver att vara svårslaget gott är ostron också bra för haven och nyttiga för oss – triss i matglädje! Jonas Cramby visar vägen till den mest mytomspunna ostronrätten av alla när han härmar det hemliga receptet till ostron Rockefeller.

klar

Artikellänk är kopierad

Ostron är inte bara gott, nyttigt och bra för vår havsmiljö – de är också i säsong just nu. Gastronomi för lata! Med bara en tesked migonette eller en skvätt citron och en droppe hot sauce är det inte mycket svårare att förbereda ett fat ostron till gästerna än att öppna paket chips. Men man måste inte alltid äta ostron råa.

Ostron Rockefeller är de tillagade ostronens Cadillac och ursprungligen uppfanns rätten på Restaurang Antoines i New Orleans som en slags sydstatsversion av den franska finrätten escargot – ört- och vitlöksgratinerade sniglar. Originalreceptet från Antoines är fortfarande hemligt men så här brukar jag göra.

Ingredienser, 4 personer

8–12 lite större ostron

2 vitlöksklyftor

1 knippa färsk spenat

2 salladslökar

100 gram smör

0.5 tsk malda fänkålsfrön

2 msk Pernod eller absinth

1 tsk tabasco

6 saltinerkex, smulade

grovsalt

Gör så här

Låt smöret bli mjuk i rumstemperatur. Mixa vitlök, spenat, salladslök fint och rör ut i smöret tillsammans med fänkålsfrö, Pernod och tabasco. Lägg på en kryddsmörklick på de öppnade ostronen och strö över lite av de smulade saltinerkexen. Är ni osäkra på hur man öppnar ostron, kolla youtube!

Lägg i en form fylld med grovsalt i en maxad ugn. Ostronen är färdiga precis när de fått färg och börjar bubbla.

Servera med ett gott rostat bröd att dippa i vitlökssmörsåsen samt kanske en klassisk New Orleans-cocktail som till exempel en Sazerac. Glöm inte sopsortera alla skal och rester.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro