ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Osynlig streckkod kan avslöja falska biljetter

Ola Jacobsen · 5 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Har du blivit lurad på biljetten till din favoritkonsert?

Har du blivit lurad på biljetten till din favoritkonsert? Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

En hemlig streckkod, gömd under vanligt färgtryck, ska visa om biljetten är äkta.Forskningsinstitutet Acreo i Norrköping har skapat en ny sorts elektronisk ID-märkning. Den trycks på vanligt papper eller kartong och läses av genom att den sveps förbi eller hålls framför en läsare.

••Det låter som tryckt RFID?– Det är osynlig streckkod. Det är som en RFID-tag, förutom att den inte kommunicerar med radio, men med en radiofrekvent signal, säger Göran Gustavsson, affärsområdesansvarig för tryckt elektronik på Acreo.

Nu har Acreo  sökt pengar hos Vinnova, som fördelar statliga forskningspengar. •• Vad ska ni ha dem till?– I princip är allt tekniskt färdigt, nu behöver vi bara pengar för att hitta rätt produkter och marknader för den här tekniken, säger Göran Gustavsson.

•• Vad tror du att dem kan användas till?– För att märka produkter med ett hemligt innehåll, säkerhetslösningar där man inte vill visa att något är märkt eller designade produkter som du inte vill sätta streckkod på. Man skulle till exempel använda den för att avslöja falska biljetter eller spåra stulna saker i en logistikkedja, säger Göran Gustavsson.

Eftersom det handlar om tryckt elektronik är det inte bara hemligt utan också billigt. – Trycket kostar bara några ören, säger Göran Gustavsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro