ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Otrevliga tjänar bättre – och får lättare jobb

Jenny Sköld · 18 Aug 2011
Uppdaterad 19 Aug 2011
"Svåra" människor får lättare jobb – och högre lön.

"Svåra" människor får lättare jobb – och högre lön. Foto: Foto: Istockphoto


Beskriv dig som "svår" i ansökan – då ökar chansen att få jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Moderna arbetsgivare pratar gärna högt om vikten av mjuka värden som värme och samarbetsvillighet. Men när sedan lönepotten ska fördelas på arbetsplatsen, ja då talar de ett helt annat språk. Enligt en undersökning som publicerats i Journal of Personality and Social Psychology, tjänar män som beskriver sig som otrevliga 18 procent mer än de snälla och samarbetsvilliga. För kvinnor är skillnaderna mindre. De otrevliga tjänar "bara" fem procent mer än sina snällare medsystrar.

Enligt forskarna bakom studien kan den könsrelaterade skillnaden bero på att de otrevliga männen bekräftade en förutfattad mening om vad manlighet är, medan deras kvinnliga likasinnade avviker från genusnormen. Resultaten visar att även de arbetsgivare som säger sig prioritera mjuka egenskaper hos sina medarbetare, gynnar de som är otrevliga och svåra i lönekuvertet.

– Felaktiga föreställningar gör att de uppfattar snälla som mindre kompetenta, säger en av studiens författare till tidningen Wall Street Journal. Studiens nära 10 000 deltagare fick värdera sina egenskaper på en "snällhetsskala" mellan 1 och 5. Forskarna lät också en experimentgrupp av ekonomistudenter agera arbetsgivare och göra ett urval bland ett antal ansökningar, där kompetensen var helt likvärdig. Studenterna valde då genomgående bort ansökningar från de som beskrev sig som trevliga och samarbetsvilliga.

Enligt analysföretaget Saplos årliga analys av jobbsajten Monsters platsannonser är noggrannhet den egenskap som vunnit mest mark sedan sist. Men Saplos vd Mattias Tyrberg tror att tävlingsinstinkt och egoism är avgörande för vem som får jobbet i en intervjusituation.

– En massa andra egenskaper kan vara viktiga med vassa armbågar är överordnat för att du ska kunna konkurrera. Detsamma gäller i en löneförhandling, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro