ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Otrohet splittrar vart sjätte par

Lina Nyberg · 22 Feb 2012
Uppdaterad 22 Feb 2012
M och N, som de kallar sig på bloggen Polygamera.nu, har tips till dem som inte tycker att tvåsamhet räcker till – lev i en öppen relation. 

M och N, som de kallar sig på bloggen Polygamera.nu, har tips till dem som inte tycker att tvåsamhet räcker till – lev i en öppen relation.  Foto: Henric Lindsten


Att någon är otrogen är den näst vanligaste orsaken till att förhållanden spricker. Trots det blir det allt vanligare med böcker och nätsajter som tipsar om otrohet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vart sjätte förhållande tar slut på grund av att någon vänsterprasslar.

På senare tid har otrohet uppmärksammats på ett helt nytt sätt. Ett exempel är kontrover­siella ”Otrohetsboken” som Metro nyligen berättade om. Därtill har flera otrohetssajt­er dykt upp.

– Ja, det tycker jag att jag har känt av. Otrohet är en kraftig kränkning mot förhållandet, säger Håkan Larsson, familjerådgivare i Lund.

Han har arbetat som familje­rådgivare sedan 1989 och säger att ökningen kan bero på att mycket i dag är sådant som är utanför familjen: 

– Det är spännande och familjefaktorn får inte samma belysning även om den är viktig för de båda parterna.

Hans Fagersted är enhets­chef vid familjerådgivningen i Stockholm och har sett att separationer ökar överlag, speciellt i storstäderna. Då söker många hjälp.

– Antalet som söker sig till familjerådgivningen i stort har ökat. Jag tror att det är mindre laddat i dag att söka hjälp för sin relation. Det är inte lika skamligt som förr, säger han.

Enligt en Sifoundersökning från november förra året beställd av sajten E-kontakt.se, är otrohet den näst vanligaste orsaken till splittringar efter ”Vi ville inte samma sak i livet”. Enligt den definierar 2,2 miljon­ er sig någon gång varje år som singel. Därtill tillkommer nästan en halv miljon som påstår sig vara singlar trots att de redan lever i ett förhållande. 

… men de kan ha lösningen

I stället för att låta svart­sjuka styra ditt förhållande kan du göra som två tjejer i Stockholm. Lev i en öppen relation.

M och N, som kallar sig så på bloggen Polygamera.nu, insåg för ett år sedan att monogami inte var för dem.

N: – Det är extremt många som har ett öppet förhållande men som inte vågar berätta. 

Det handlar inte bara om sex utan om behovet av nya människor och innebär inte nödvändigtvis att det är fel på relationen. På blogg­en diskuterar de viljan att få träffa andra och de tror att många förhållanden skulle kunna räddas om de bara förstår att det finns alternativ.

N: – Vi tycker inte att mono­gami är fel. Det finns olika sätt att älska.

Ofta får de höra att de inte är kära på riktigt eller att de är egoistiska, något som de inte håller med om.

N: – Min partner njuter ju. Hur kan jag inte vilja det?

M: – Varför kan inte kärlek­ en vara som man vill att den ska vara?

klar

Artikellänk är kopierad

Lina Nyberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro