ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Outredda brott skapar ärr hos ungdomar"

Peter Lindholm · 19 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i sitt jultal att man måste agera på ett nytt sätt för att stävja ungdomsbrottsligheten. 

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i sitt jultal att man måste agera på ett nytt sätt för att stävja ungdomsbrottsligheten.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg

JULTAL. Det går bra för Sverige, men det går inte bra för alla. Därför krävs ett nytt slags rikspolischef, hårdare tag mot ungdomsbrottslingar och satsningar på psykvården, som bland annat ska inriktas på ungdomars vårdbehov.

Så kan man sammanfatta statsminister Fredrik Reinfeldts årliga jultal i Kulturhuset i Stockholm under onsdagen. – Det finns inte en berättelse om hur det går för Sverige. Det kan i makroekonomiska termer gå bra, men för den som har blivit sönderslagen  och ligger på sjukhus har det gått väldigt dåligt, säger Fredrik Reinfeldt.

Det var ett dystert jultal.– Ja, eller så var det en sorts insikt om att Sverige rymmer många olika berättelser. En hel del av dem är inte så ljusa och positiva som vi annars upplever i juletid. Det kan ibland vara bra att påminnas om det.

Du utlyste tjänsten ”medborgarnas rikspolischef”. Hur ska ett sådant val gå till?– Vi kan sätta ut en annons och säga att nu vill vi ha en rikspolischef som tar medborgarnas utgångspunkt, någon som lyssnar in vad ungdomar säger. De som upplevt konsekvensen av våld och droger men tycker att ingenting händer.

Vad innebär det i praktiken?– Vi har aldrig utlyst tjänsten förut, aldrig berättat att det är ett öppet förfarande.

Vem skulle nappa?– Vem skulle inte vilja bli medborgarnas rikspolischef? Det är fantastiskt att få hela folkets uppdrag. Men det är klart att inte vem som helst kan bli rikspolischef. Det är ett kvalificerat uppdrag som kräver erfarenhet.

Varför har inte polisen tagit brottsoffrens problem på allvar tidigare?– Det är delvis lagstiftarnas fel. Vi har ofta haft gärningsmannen som utgångspunkt och signalerat en vilja att inte se så allvarligt på brott som begås av yngre. Det har gjort att samma yngre personer kan begå allvarligare brott utan reaktion. – Det  lämnar en växande skara brottsoffer omkring sig som blir frustrerade och kanske själva blir gärningsmän eller faller offer för extremisternas locktoner. På det sättet skapar vi negativa utvecklingsspiraler.

Du vill ha hårdare tag mot ungdomsbrottslingar.– Vi vill att man ska utreda brott begångna av människor under 15 år, för att belägga vad som hände. Det som annars sker är att det blir djungeltrummor och en känsla av att inte bli tagen på allvar. Det skapar ärr hos unga människor för livet.

Straffen blir inte hårdare?– Vi ser över straffpåföljderna. Man ska kunna få längre påföljder i ett rättssystem där påföljderna är rätt milda för allvarliga brott.

Fem möten som skakade Reinfeldt

Under sitt jultal nämnde statsministern fem minnen av människor han träffat som har satt spår än i dag.• "Zamira". 21-årig flykting som efter nio år i landet förlorat tron på Sverige som rättssamhälle. Blir kallad till sjukhus, där hon får reda på att hennes pappa blivit dödad. Ingen upplyser henne om vad som hänt eller rättsprocessen. Det är via tidningar hon får reda på att pappan fått halsen avskuren av ett par tonåringar under ett misslyckat rån på hans jobb.

• "Robert". Tonåring som blir nedslagen och illa misshandlad av tre män i 18-årsåldern strax utanför sitt hem. Anledning? Han hade inga cigaretter att bjuda på. Två dagar därpå ringer polisen och meddelar att fallet är avskrivet eftersom de inte har några misstänkta. "Robert" lämnas utan stöd. Via kompisar spårar han själv upp gärningsmännen, som har flera liknande misshandelsfall bakom sig.

•"Maria" och "Johanna". Två unga kvinnor som skär sig själva och lider av anorexia. Har hamnat i en slags "Gökboet"-tillvaro och har först efter lång tid, bland annat på Säters akutmottagning bland pedofiler och dömda mördare, kunnat träffa kompetenta läkare och få hjälp.

• 14-årig invandrarkille som trots månadskort blir beskylld av väktare för att ha försökt planka in på tunnelbanan och misshandlad. Polisen litar på väktarna och tar inte emot anmälan. Blir arg och upprörd över orättvisan och "hämnas" oförrätten genom att två år senare ge sig på andra väktare.

• "Milla och Andrev". Invandrare i ett miljonprogramsområde som berättat om vägvalen där de bor. De som söker ökad delaktighet i svenska samhället och de som väljer att ställa sig utanför och söker sig bort från det "normalsvenska".

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro