ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ovanligt lite sol i Sverige under januari

Karin Winter · 18 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Märkte du att det var något som lyste på himlen igår? Det är inte konstigt om du blev förvånad. Under januari månad har solen bara lyst 14 timmar i Stockholm, mot normalt 40 timmar.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Solen har visat sig ovanligt lite under januari månad, något salongen Sol och Strand i Kungälv har märkt av.

– Vi har fått en ökning på ungefär 30 procent på bokningar av solterapi, säger ägaren Lotta Westerberg.

De erbjuder en sandstrand med 28 grader och solens alla goda egenskaper, som Lotta Westerberg uttrycker det. Hon märker en skillnad på kunderna när de går därifrån.

– De blir piggare. De skiner upp och det håller i sig till åtminstone dagen efter, säger hon.

Psykologen Dan Katz, är ute och går med hunden i solen när Metro når honom. Han säger att den årstidsbundna depressionen som drabbar cirka tre till fem procent per år kan bero på bristen på solljus. Om ljusterapi hjälper vet man inte säkert, enligt honom. – Vi vet inte om det är ljuset i sig som hjälper eller om det är att man gör något och träffar människor under tiden man får ljusterapi, säger han. För det är just att aktivera sig och träffa människor som är botemedlet för nedstämdhet och depression, menar han. – Rent psykologiskt är att aktivera sig det viktigaste. Du måste fortsätta umgås med folk och motionera trots att du kanske inte känner för det, sägen han.

Känner man ingen förbättring av att aktivera sig, eller märker att nedstämdheten är återkommande under samma period varje år, bör man söka professionell hjälp, enligt Dan Katz.

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Winter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro