ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Oväntat laddat om kvinnovåld

C-G Karlsson · 30 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
I den senaste filmen från Beckfabriken slipper vi klichéskurkar. På bilden syns Källa Bie och Peter Haber.

I den senaste filmen från Beckfabriken slipper vi klichéskurkar. På bilden syns Källa Bie och Peter Haber. Foto: Bengt Wanselius


klar

Artikellänk är kopierad

• THRILLER: Beck – Skarpt lägeBetyg: 3 En ny film från Beckfabrikens löpande band – man svimmar inte av upphetsning. Men den här är faktiskt oväntat laddad, kanske för att vi slipper klichéskurkar och i stället får, på ytan, respektabla män som bakom villadörrarna misshandlar sina kvinnor – ett både aktuellt och engagerande tema. Filmen växlar mellan två sådana fall och det ena berör Gunvald Larsson personligen, vilket ger Mikael Persbrandt ett större och lite friare utrymme än vanligt. Samtidigt finns här tacknämligt nog lite mindre än vanligt av hans ofta lättköpta och obehagligt publikfriande Dirty Harry-poser (vilka deprimerande nog tycks ha gjort honom till populäraste filmsnut bland verklighetens svenska poliser). Finalens jakt på Söders hustak för stundtals tankarna till Bo Widerberg-klassikern ”Mannen på taket”, men dit har den här filmen en lång bit och det är också en aningen orättvis jämförelse. Rutinerade Beckregissören Harald Hamrell har ett betydligt mer begränsat manöverutrymme, men utifrån förutsättningarna – ett ganska mallat format – ger han oss en Beckupplaga som är nervigare än vanligt. (Premiären för ”Beck – Skarpt läge” var i onsdags.)

•DRAMAKOMEDI: Livet på en pinneBetyg: 3 Lugnt berättad och lågmäld nederländsk film om en kille som gillar att sitta på en påle och göra ingenting. Vi följer honom från 1930-talets barndom till våra dagar, och filmen utspelas i Friesland, en kustregion där den udda sporten pålsittning – en tävling i vem som kan sitta längst tid på en påle som är nedkörd i en kanal eller sjö – är en stolt tradition. Vår hjälte hinner bli marxist, kär och fängelsekund – men hans stora passion förblir att slå nya rekord sittande på sin påle. Filmen har sina brister. Trots fliten hos kostymörer och rekvisitörer känns skådisarna ofta som människor av i dag som låtsas vara människor av i går. Här finns också en lite självmedveten ”visst-har-vi-gjort-en-charmig-film?”-känsla. Men ”Livet på en pinne” är ändå mest en sympatisk och stillsamt underhållande bekantskap.

• ACTION: The fast and the furious: Tokyo driftBetyg: 2 I den tredje filmen i serien har Paul Walkers snuthjälte bytts mot en värsting (Lucas Black) vars besatthet av illegala gatulopp leder till en fostringsresa till militärfadern i Tokyo. Men kvickare än man säger topplock är han en del av Tokyos street racing-gäng och får lära sig drifting, ett slags köra-med-sladd-teknik. Han flirtar också med tjejen till en smågangster, som så klart även blir hans rival bakom ratten. Men glöm den läskpapperstunna och korkade storyn, det här är ogenerad bilporr för folk som vill ha just det. Inte riktigt lika spektakulär som de tidigare filmerna, och möjligen ännu dummare, men ändå hyfsat mycket bränt gummi för pengarna.

klar

Artikellänk är kopierad

C-G Karlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro