ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Över 1 000 psykologer i asylprotest: Regeringen kränker barns rättigheter

Aron Andersson · 27 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015

Foto: TT


Över 1 000 psykologer och psykologstudenter kräver nu att regeringen drar tillbaka sina förslag kring en strängare flyktingpolitik. Total frånvaro av vetenskaplig kompetens i förslaget”.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenska psykologer kräver nu att regeringen drar tillbaka sitt nyligen presenterade förslag kring flyktingkatastrofen. I ett debattinlägg skriver de att det senaste förslaget strider mot barns rättigheter.

”Vi är många i psykologkåren som reagerar kraftigt på regeringens uttalande om tillfälliga uppehållstillstånd för barnfamiljer och ensamkommande flyktingbarn, samt nekande till familjeåterförening. Vi reagerar också på den totala frånvaron av vetenskaplig kompetens i förslaget, både när det gäller införandet av medicinsk åldersbestämning, inskränkning av barns asylrätt och de mycket allvarliga psykologiska konsekvenserna som förslaget bär med sig”, står det i debattartikeln hos Svenska Dagbladet.

►LÄS MER: Så skärper regeringen kraven för flyktingar

Fyra psykologer har skrivit under debattartikeln, men den är också sammankopplad med ett upprop som undertecknats av över 1 000 psykologer och psykologistudenter. Uppropet kommer med ett krav: att regeringen ska dra tillbaka de förslag som drabbar barn.

Psykologerna hänvisar till att Stefan Löfven själv tidigare meddelat att barnkonventionen ska bli svensk lag, men att det nya förslaget går stick i stäv med den konventionen och dessutom kränker barns rättigheter.

”Som psykologer vet vi att första steget i traumabehandling är att skapa stabilitet och trygga ramar. Tillfälliga uppehållstillstånd, nekande till familjeåterförening och otillförlitlig medicinsk metod för åldersbestämning är beslut som går stick i stäv med att kunna bedriva god vård och tillgodose barns grundläggande behov. Förslagen är inte förankrade i vare sig psykologisk, medicinsk eller juridisk forskning.”

►LÄS MER: MP anklagas ha svikit sin ideologi – här är fem andra kända svek

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro