ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Över 1000 svenskar har smittats av gonorré – bara i år

erik paulsson Rönnbäck · 8 Dec 2014
Uppdaterad 8 Dec 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Siffrorna för 2014 gäller årets första 10 månader.  Källa: folkhälsomyndigheten
Siffrorna för 2014 gäller årets första 10 månader.  Källa: folkhälsomyndighetenFoto: Alamy

Fler unga vuxna i stor­städerna drabbas av den smittsamma könssjukdomen gonorré – dubbelt så många har smittats i år jämfört med för tio år sedan. Och ingenting tyder på att den negativa trenden är på väg att brytas.

Myndigheterna utkämpar en tröstlös kamp mot den stadiga ökningen av könssjukdomen gonorré. Under årets tio första månader registrerades sammanlagt 1 155 fall i hela landet. Om takten håller i sig fram till nyårsafton blir totalsiffran mer än dubbelt så hög jämfört med 2004, visar Folkhälsomyndighetens sammanställning.

– Det är oroande, det är fler och fler fall, och många kan bära på infektionen utan att uppvisa några symtom och fortsätter på så sätt att sprida smittan, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Nästan hälften av alla drabbade – 48 procent – är i åldersgruppen 20–30, och männen har en kraftig övervikt i statistiken med 72 procent av alla konstaterade fall. Samtidigt dominerar Stockholms län statistiken med strax över hälften av de smittade personerna.

– Stockholm är en storstad med fler möjligheter att hitta nya partners, det kan bidra till att det finns större chans att hitta smittade, det kan man se också med Göteborg och Malmö, säger Inga Velicko.

Trots myndigheternas kampanjer finns det ingenting som tyder på att trenden kommer att ta en annan riktning.

– Det går inte att ha någon prognos för det. Det ökar inte bara i Sverige, utan i alla nordiska och många Västeuropeiska länder, säger Inga Velicko.

Hon förklarar att den stora utmaningen är att ändra på beteenden.

– Man ska inte moralisera och säga hur många partners man ska ha, men om man vill ha flera partners så måste man ta ansvaret och skydda sig genom att använda kondom.

Inga Velicko, epidemiolog, tycker att  siffrorna är oroande.
Inga Velicko, epidemiolog, tycker att  siffrorna är oroande.Foto: Folkhälsomyndigheten
klar

Artikellänk är kopierad

erik paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro