ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Över 11 500 väntas demonstrera mot nazisterna i Stockholm

METRO & TT · 29 Aug 2014
Uppdaterad 29 Aug 2014
Motdemonstrationen i Malmö mot Svenskarnas partis torgmöte pressar på polisavspärrningen.

Motdemonstrationen i Malmö mot Svenskarnas partis torgmöte pressar på polisavspärrningen. Foto: TT


En stor motdemonstration väntas när nazistiska Svenskarnas parti har möte i Stockholm på lördag. Den gångna helgens möte i Malmö blev våldsamt.

klar

Artikellänk är kopierad

När Svenskarnas parti (SVP) demonstrerade i Malmö blev det våldsamt . Bland annat skadades flera personer när polisen red in med hästar bland motdemonstranter.

På lördag samlas nazisterna på Gustav Adolfs torg i Stockholm för att sedan gå mot Skeppsholmen och tillbaka.

– Vi förbereder oss på att det kan ske vissa ordningsstörningar och konfrontationer, säger Carolina Paasikivi, chef för poliskommenderingen i Stockholm.

►LÄS MER: Tre anhållna efter Malmöprotesterna

Förklarar försvaret av nazister

Nazistiska Svenskarnas parti har fått tillstånd av polisen för sitt torgmöte och sitt demonstrationståg, något som har väckt starka känslor bland många och lett till en politisk debatt om vem som ska ges rätt att demonstrera. Även FN kritiserar Sverige för att man tillåter organisationer såsom SVP att öppet föra fram sina rasistiska åsikter.

– Polisen skyddar rätten att demonstrera, yttrande- och mötesfriheten, den som är grundlagsfäst och tillkommer alla, oavsett vad man tycker, säger Carolina Paasikivi i en kommentar på polisens hemsida.

►LÄS MER: Infekterad debatt om nazistmöten

Polis kan neka förbud om det finns risk för tumult och stor oordning till följd av demonstrationen, men bara om det är demonstranterna själva som står för denna risk.

– I den här dynamiska situationen så är det typiskt sett inte arrangören som står för ordningsstörningarna, utan motaktören.

►LÄS MER: Svensk nazilinje provocerar FN

Många poliser

En demonstration mot nazism har aviserats i Kungsträdgården, nära Gustav Adolfs torg. På fredagskvällen har över 11 500 personer uppgivit på Facebook att de ska delta, under parollen #KämpaSTHLM. Ingen har sökt tillstånd för den demonstrationen, säger Paasikivi.

En tillståndsgiven motdemonstration kommer dock samtidigt att hållas på Norrbro.

Ungefär 300 nazister från hela landet kommer att delta i SVP:s demonstration, uppger SvD, med hänsvisning till siffror i demonstrationstillståndet.

Paasikivi vill inte säga hur många poliser som ska delta i insatsen

– Det kommer att vara många. Och vi har förberett för att spärra av delar av marschvägen och samlingsplatsen. På demonstrationsvägen kommer det att vara begränsat tillträde och begränsad framkomlighet för allmänheten.

►LÄS MER: Före detta polischef: Nazisterna borde inte ha fått demonstrera

Paasikivi säger att det finns lärdomar att dra från Malmö.

– Vi ser själva skeendet, vilka aktörer och motaktörer det är som dyker upp och vilka metoder man använder för sin opinionsyttring.

Operan ställer in

Inför demonstrationen tar Kungliga Operan det säkra före det osäkra. Operan, som ligger vid Gustav Adolfs torg, har valt att ställa in två guidade visningar. Dessutom håller biljettkassan stängt.

– Vi gör det på grund av det som tidigare skett och av omvårdnad för våra besökare och vår personal, säger presschefen Torbjörn Eriksson.

Polisen flaggar också för att framkomligheten kring demonstrationsområdet kommer att vara kraftigt begränsad, för såväl trafikanter som fotgängare, till följd av polisens insats.

►Metro kommer att bevaka demonstrationen i Stockholm under lördagen. Följ rapporteringen på Metro.se.

klar

Artikellänk är kopierad

METRO & TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro