ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Över 150 barn far illa när socialtjänsten inte agerar

Annica Ögren · 7 Jan 2019
Uppdaterad 7 Jan 2019
Minst 150 barn har farit illa under de tre senaste åren på grund av att socialtjänsten agerat felaktigt, rapporterar SVT.

Minst 150 barn har farit illa under de tre senaste åren på grund av att socialtjänsten agerat felaktigt, rapporterar SVT. Foto: Pixabay


Minst 150 barn under de tre senaste åren, har skadats eller försummats på grund av att socialtjänster gjort fel. Det rapporterar SVT Nyheter och Uppdrag Granskning som kartlagt Ivo-utredningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt har kanalen kartlagt 324 utredningar gällande totalt 994 barn hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Av dem rapporterar SVT att 150 farit illa, skadats eller försummats på grund av att socialtjänsten agerat felaktigt eller inte alls. Detta trots att socialtjänsten ska vara skyddsnätet när barn utsätts för våld.

Utredningar visar till exempel att barn blivit vanvårdade, utsatta för fysisk eller psykisk misshandel eller råkat ut för övergrepp.

I Lessebo utsattes tre barn för fortsatt våld under fyra månader, eftersom socialtjänstens utredning dröjde. Detta trots flera anmälningar från polis, skola och socialjour.

Saknar rätt kompetens

Enligt SVT känner socialtjänsterna själva till problemen, då 121 av de 324 ärendena som startat som Lex Sarah anmälningar, där socialtjänsterna anmält sin egen verksamhet till Ivo.

I 89 av de 324 fallen som kartlagts handlar det om att personalen saknar rätt kompetens eller att det finns bra rutiner, som anges som orsaker till att ett barn farit illa, eller misstänks ha farit illa.

Även personalbrist beskrivs som en av orsakerna, rapporterar SVT.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro