ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Över 40 tillbud på Arlanda i år

Peter Löwendahl-Nyrén · 8 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TILLBUD. Cateringbilen stod parkerad ett par meter på fel sida linjen. Det räckte för att flygplanet, på väg in i parkeringsfickan, skulle köra på den.För andra gången i sommar har ett plan krockat med ett fordon på Arlanda. Även den här gången med marginalerna på rätt sida och enbart materiella skador.– Vi arbetar för att det inte ska hända igen, säger Jan Lindqvist, informationschef LFV Arlanda.– Den första händelsen i början på sommaren när piloten lyckades dra på motorerna innan han var losskopplad ser vi allvarligare på. Killarna i bilen märkte att motorn startade och lyckades springa ifrån bilen. Man ska inte vara nära flygplansmotorer som är i gång.Helgens incident är en av över 40 som inträffat totalt på Arlanda i år, den allvarligaste är den som skedde den i början på sommaren. – Sett i förhållande till 230 000 starter varje år är det får händelser. Men varje händelse är en händelse, säger Jan Lindqvist.

LFV Arlanda följer själva upp varje händelse, även om Luftfartsstyrelsen inte är intresserade. De arbetar även förebyggande med alla företag som är inblandade i landningar och starter.– Det är en rätt komplicerad händelse att vända ett flygplan. Runt planet rör sig i genomsnitt sex fordon under 30 till 40 minuter, säger Jan Lindqvist.Det rör sig om cateringbildar, städbilar, servicebilar, bilar till besättning, resenärer och bagage.– Det är ett oerhört viktigt arbete, för alla vill vi lyckas vända ett flygplan så snabbt som möjligt. Ett flygpplan ska flyga, inte stå på marken.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl-Nyrén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro