ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Över 60 döda i Kinshasastrider

Stockholm TT · 23 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På fredagen utfärdades en order att Bemba ska gripas. Han anklagas för högförräderi, baserat på att han "organiserat en milis och beordrat plundring".

Striderna mellan Bembas styrkor och regeringsmilitär inne i sjumiljonersstaden Kinshasa fortsatte på andra dygnet.

Enligt diplomater och vårdkällor har våldet krävt över 60 liv på regeringssidan och bland civila, men sammanställningarna är bristfälliga. I Bembalägret räknar man till runt 400 "döda, skadade, saknade eller deserterade", säger källor i Kinshasa till nyhetsbyrån AFP.

Det som utlöste striderna är att den forne vicepresidenten Bemba har vägrat låta sin milis infogas i regeringsstyrkorna. Nu är han folkvald senator, men den åtalsimmunitet som titeln innebär kan komma att hävas av parlamentet. 20-tal svenskar Under tiden håller sig krigsherren undan på Sydafrikas ambassad, centralt i staden nära FN-styrkan Monucs högkvarter. -Han har tillfälligt tagits emot. Han har absolut inte framfört krav på asyl, sade Sydafrikas vice Kinshasaambassadör Kenneth Pedro till AFP på fredagen. Under morgonen ekade stridsvagnseld i staden. -Alla uppmanas att hålla sig inomhus, sade Sveriges förste ambassadsekreterare Niklas Bennwik. Ett 20-tal svenskar befinner sig i Kinshasa. Ambassaden håller regelbunden kontakt med dem och andra nordiska medborgare. -Flera av de svenskar som bor här har gjort det under en längre tid. Och eftersom det har varit oroligt här tidigare är de ganska luttrade. I torsdags evakuerades en svensk kvinna från en adress på Boulevard du 30 juin, där striderna är som värst. -Hon kände sig orolig och evakuerades av FN-personal, berättade Bennwik, och tillade att totalt 600 personer har förts i säkerhet av FN:s fredsstyrka Monuc, sade Bennwik. Granat över floden På svenska ambassaden är man inte överraskad över att stridigheter blossat upp, trots att det varit lugnt i flera månader. -Det här kunde mycket väl ha hänt tidigare. Senator Bemba har haft sin milis hela tiden och det har samtidigt inte funnits någon klar och tydlig överenskommelse kring vad som ska hända med dem. Sedan fruktar Jean-Pierre Bemba för sitt eget liv. Striderna har snabbt fått internationella dimensioner. Granater rapporteras ha träffat Greklands och Spaniens ambassader i Kinshasa utan att några människor kom till skada. En granat ska också ha flugit över Kongofloden in i Kongo-Brazzaville. Även där, i huvudstaden Brazzaville, rapporteras bara materiella skador.

Omvärlden vädjar om lugn. EU:s utrikeschef Javier Solana uppmanar Bemba att ge med sig, men tycker också att president Joseph Kabila "måste förstå att han måste ge tid åt och uppföra sig korrekt mot oppositionsledarna".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro