ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Över 70 döda i självmordsdåd i Pakistan – varför har vi inte hört någonting om det?

Filip Häggberg · 17 Feb 2017
Uppdaterad 17 Feb 2017
Jan Strid berättar om flera orsaker till att det inte rapporterats mycket om dådet.

Jan Strid berättar om flera orsaker till att det inte rapporterats mycket om dådet. Foto: Shakil Adil/AP/TT


En självmordsbombare utlöste en sprängladdning i södra Pakistan och dödade minst 72 personer. Trots det har händelsen har inte fått genomslag i svenska medier, och enligt medieforskaren Jan Strid är det inte konstigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sent på torsdagskvällen rapporterade TT att minst 72 personer dödats och över 150 skadats i ett självmordsdåd i södra Pakistan. Enligt TT hävdar IS att de ligger bakom attacken.

Jan Strid.
Jan Strid.Foto: Pressbild

Nyheten har inte fått något stort genomslag i svenska medier. Jan Strid, medieforskare på Göteborgs universitet, förklarar varför.

– Det finns olika skäl till det. För det första hände det långt bort från Sverige rent geografiskt, hade det hänt närmare hade det rapporterats mer. Sen finns det ju inga korrespondenter i Pakistan, som kan rapportera om det på plats, säger han.

En annan sak som spelar in är att liknande händelser har inträffat den senaste tiden. I november låg IS bakom en annan attack i Pakistan, som dödade 52 personer.

– När liknande saker inträffar i samma länder, och de som ligger bakom attackerna är samma varje gång, blir nyheten vanlig. Då är det inte lika intressant. Om en svensk person hade legat bakom det här dådet hade nyheten blivit mer intressant och det hade rapporterats om det betydligt mer, säger Jan Strid.

Varför rapporterades det mer om exempelvis dådet i Berlin i december, trots att färre dödades?

– För att Tyskland ligger närmre Sverige, både geografiskt och kulturellt. Dessutom var den händelsen mer ovanlig än det som hänt i Pakistan.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro