ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Överbliven skolmat blir fordonsbränsle

Andréas Jelvefors · 16 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Målet är att 35 procent av matavfallet ska användas.

Målet är att 35 procent av matavfallet ska användas.


500 ton mat ska tas om hand av VA-verket

klar

Artikellänk är kopierad

ENERGI. Varje år slängs uppemot en 500 ton mat i Malmös skolor. Men nu ska avfallet bli fordonsbränsle. Försöket vid Sofielundsskolan har varit så lyckat att VA-verket, som håller i projektet, nu ansluter övriga Malmöskolor till miljöprojektet. – Vi började denna vecka med Borgarskolan och Parkskolan. Vi räknar med att framöver ansluta ett par skolor i veckan. Samtliga skolor i kommunen ska vara med innan året är slut, säger Marie Castro, utvecklingsingenjör på VA-verket i Malmö.Från och med nästa år ska alla Malmöbor i flerfamiljshus kunna delta. Och dessutom tjäna pengar på sin överblivna mat.

De som anmäler sig får biologiskt nedbrytbara påsar där maten slängs. Påsen läggs i ett speciellt uppsamlingskärl som hämtas och lämnas på Sysavs anläggning vid Spillepengen. Där finns en särskild biogasanläggning som omvandlar avfallet till bränsle.– Vi räknar med att vara i gång under nästa år. Målet är att 35 procent av allt matavfall i Malmö ska gå till biologisk behandling fram till 2010. Förhoppningen är att få in 30 000 ton matavfall i Malmö per år,  säger Marie Castro.Det krävs ungefär 10 kilo matavfall för att utvinna biogas motsvarande en liter bensin.•• På vilket sätt tjänar invånare på att delta?– De får reducerad soptaxa. Men ersättningen ska vara ganska liten så att folk inte försöker profitera på detta. Framför allt är det här ett miljöprojekt, säger Castro.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro