ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Överenskommelsen attackeras från höger och vänster – "ovilligas politiska pakt"

David Peterson · 30 Jan 2019
Uppdaterad 30 Jan 2019

Foto: TT


Årets första partiledardebatt inleds med att statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar att det råder ett nytt läge. Även M-ledaren Ulf Kristersson beskriver det nya läget. "Det här är de ovilligas politiska pakt. Det finns så många ironier, som att jag skulle bli omsprungen på högerbanan av Jonas Sjöstedt med att sänka skatten för de som är allra rikast. Jag lyfter på hatten och tackar Sjöstedt," säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Januariöverenskommelsen kritiseras hårt från både höger och vänster under årets första partiledardebatt. M-ledaren Ulf Kristersson menar att Sverige fått en vänsterregering som saknar idéer medan V-ledaren Jonas Sjöstedt beskriver den nya regeringen som en högeruppgörelsen som leder till att klasskillnaderna kommer att öka i Sverige

– Det här kommer påverka vårt samhälle i grunden, säger Jonas Sjöstedt.

Löfven: Sverige har valt annan väg

Statsminister Stefan Löfven pratar i sitt anförande om hur högernationalistiska krafter växer sig starka runt om i Europa men säger också att Sverige har valt en annan väg.

– Utgångspunkten för mittensamarbetet i svensk politik är försvaret av den liberala demokratins grunder, säger Stefan Löfven.

Han beskriver svensk ekonomi som stark och säger att det finns förutsättningar för att klara av att hantera de samhällsproblem som finns.

– Kampen för jobb och full sysselsättning är alltid en prioritet för Socialdemokraterna, säger Stefan Löfven.

Kristersson: Fel fokus

Men enligt Ulf Kristersson har regeringen valt helt fel fokus.

– Samhällskontraktet knakar i fogarna. Nästan ingenting i januariöverenskommelsen tar sikte på vår tids mest akuta problem. Den har skarpare förslag på hur man bygger altaner än hur man ska bekämpa brott. Den säger ingenting om hur bidragsberoendet i Sverige ska brytas, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att det nya politiska landskapet innebär att Sverige blivit ett mer normalt land.

– I grunden är detta något positivt, även om jag helst sett en annan majoritet än den vänsterliberala allians som ligger till grund för regeringsbildningen, säger han.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor gick till attack mot överenskommelsen och citerar Ebba Gröns ”Staten och kapitalet”.

– Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro