ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Överklagan i Fittjafallet dras tillbaka: "Hon klarar inte det idag"

David Peterson · 16 Okt 2018
Uppdaterad 16 Okt 2018
Tingsrättens friande dom mot männen står kvar.

Tingsrättens friande dom mot männen står kvar. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/polisen


Kvinnan i det omtalade Fittjafallet drar tillbaka överklagandet till hovrätten. Det meddelar målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz i ett pressmeddelande. Därmed står tingsrättens friande dom mot männen kvar.

klar

Artikellänk är kopierad

I september förra året kunde Metro avslöja att tio män misstänktes för en våldtäkt mot en kvinna i ett trapphus i Fittja den 14 augusti 2016. Tre av männen åtalades för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt, men alla friades av tingsrätt i december. Männen har hela tiden nekat till brott.

Åklagaren överklagade först domen men drog sedan tillbaka sitt överklagande. Sedan dess har kvinnan och hennes målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz, drivit fallet vidare på egen hand.

Klarar det inte

Men nu väljer även de att dra tillbaka överklagan.

”Hon klarar inte det idag. Att än en gång få höra att hon inte är trovärdig, att än en gång bli ifrågasatt är väldigt tufft,” skriver målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till Metro.

Tackar för allt stöd

Den friande domen väckte stark kritik och det startades flera initiativ för att stötta kvinnan. Bland annat skrev över 100 000 personer på en namninsamling med rubriken ”Vi står bakom kvinnan i Fittja!”. De initiativen är något som kvinnan vill tacka för, skriver Massi Fritz.

”Hon vill tacka alla som gått ut på gatorna och demonstrerat för henne, som skrivit inlägg på sociala medier till stöd för henne, som skänkt pengar i insamlingar till henne, som trott på henne, och som stöttat henne. Den kärlek som svenska folket har visat henne betyder mycket och den kommer hon vara evigt tacksam för”.

pil
Tidslinje: Fittjafallet

14 augusti 2016: En kvinna i 30-årsåldern anmäler att hon utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja.

Hösten/vintern 2016: Sperma som säkrats på kvinnans kropp analyseras vid NFC, Nationellt forensiskt centrum, och kan matchas mot tre misstänkta gärningsmän – nu 19, 21 och 23 år gamla.

16 juni 2017: De tre männen häktas misstänkta för grov våldtäkt.

Sommaren 2017: Hela tio män misstänks formellt för inblandning i våldtäkten.

10 november 2017: De tre häktade männen åtalas för grov våldtäkt. En 22-årig man och en 29-årig man åtalas för medhjälp till grov våldtäkt.

19 december 2017: Männen frias av tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro