ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Överläkare slår larm om ny dödsdrog

Matilda Bjerlöw · 4 Dec 2012
Uppdaterad 4 Dec 2012
En helt ny nätdrog har upptäckts i Sverige, och hittills har fyra ungdomar insjuknat. Nu varnar överläkare Kai Knudsen för den livsfarliga drogen.

En helt ny nätdrog har upptäckts i Sverige, och hittills har fyra ungdomar insjuknat. Nu varnar överläkare Kai Knudsen för den livsfarliga drogen. Foto: Scanpix


Fyra ungdomar har i år insjuknat i Västsverige till följd av vad som kan vara en för sjukvården hittills okänd nätdrog. En 16-årig pojke var nära att dö och fick vårdas en vecka på intensiven på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Kai Knudsen,  expert i klinisk toxikologi.
Kai Knudsen,  expert i klinisk toxikologi.Foto: Scanpix

– Tyvärr vet vi i nuläget inte vad det handlar om, säger docent och överläkare Kai Knudsen, Sahlgrenska Universitets-sjukhuset, till GT/Expressen, om den mystiska nätdrogen.

De första analyssvaren gjorde dem inte klokare och fler tester ska nu tas.

– Det är väldigt oroande att ungdomar vågar pröva okända substanser utan att inse att de kan bli allvarligt skadade och till och med dö, säger Knudsen till tidningen.

Fyra ungdomar har hittills insjuknat av den nya drogen och för en 16-årig pojke från Göteborg var det nära att gå riktigt illa. För två veckor sedan påträffades han medvetslös och fördes akut till Sahlgrenska sjukhuset. Här svävade han mellan liv och död i en vecka, innan hans tillstånd stabiliserades. Det är fortfarande oklart om han blivit drogad eller om han tagit substansen själv.

Inom EU har det i år hittats 50 nya nätdroger och 15 av dem har påträffats även i Sverige. I somras talades det mycket om nätdrogen spice, som spreds i skolor och till och med röktes av 13-åringar.

En nätdrog är en syntetisk drog som köps via internet och det är en livsfarlig katt och råtta-lek som pågår, där tillverkare tar fram nya ämnen i en högre takt än de hinner förbjudas. Innehåll och priser förändras hela tiden och köparna, som oftast handlar via nätbutiker, kan aldrig vara säkra på vad det är det är de beställer.

– Det är bara att beklaga att ungdomar inte är så rädda som de borde vara för det, säger Kai Knudsen till GT. 

Han har tagit hand om väldigt många ungdomar som har blivit sjuka av droger och vill passa på att ge ett råd:

– Om du har en kompis som råkar bli riktigt dålig av någon drog, så försök se till att du får med drogen med patienten till sjukhuset och dessutom berätta var den köpts.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro