ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Överläkaren: Barnen får bestämma för mycket”

metro · 5 Nov 2013
Uppdaterad 5 Nov 2013

Svenska barn får bestämma för mycket. Det är budskapet i en ny bok av överläkaren David Eberhard. Boken har snabbt blivit omskriven runt om i världen – med rubriker som Var det rätt av Sverige att förbjuda barnaga?”

klar

Artikellänk är kopierad

David Eberhard.
David Eberhard.Foto: TT

David Eberhard är psykiater och överläkare vid Danderyds sjukhus. Han har tidigare skrivit de uppmärksammade böckerna ”I trygghetsnarkomanernas land” samt ”Ingen tar skit i de lättkränktas land”.

Nu har hans senaste bok ”Hur barnen tog makten” snabbt blivit omskriven världen runt, med rubriker som brittiska The Independent, ”Var det rätt av Sverige att förbjuda barnaga?” samt kinesiska South China Morning Post, ”Svenska barn är bortskämda”.

Författaren har tagits på sängen av den stora uppmärksamheten.

Men är inte allt för nöjd att boken, som i Brasilien har använts som slagträ i landets pågående debatt om barnaga.

Då som ett argument för att barnaga borde vara tillåtet – så det inte blir som i Sverige.

– Ingenstans i min bok och aldrig i någon intervju har jag sagt att jag är för barnaga. Men nu har jag börjat få en del mejl från upprörda personer i Brasilien. Jag visste inte om att det vinklats så. Folk läser in vad de vill i texter, det är uppenbart, säger Eberhard till Dagens Nyheter.

Han menar i sin bok att barnen får bestämma för mycket i familjerna, någon som gör barnen dåligt förberedda för vuxenlivet.

– Min förhoppning är att föräldrar ska få tillbaka lite självförtroende och våga fatta beslut och säga ifrån. Barnen far inte så illa av tillsägelser som man lätt har för sig, säger Eberhard till Dagens Nyheter. 

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro