ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

hela denna artikel är en annons

Överläkaren: Så mycket bör ditt barn röra på sig

Metro · 23 Maj 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018

Foto: C Meadows


För många timmar framför skärmen och för lite motion – svenska barn är mer stillasittande än någonsin. – Jag tror att problemet kommer att växa. Konkurrensen inom stillasittande aktiviteter kommer bara att öka och det kräver att föräldrar tar ansvar, säger Claude Marcus, professor på Karolinska Institutet.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste årtiondena har fysisk aktivitet bland barn och unga minskat och skärmanvändning pekas ofta ut som boven. Forskning visar att barn i åldrarna 6-10 år är mer stillasittande eftermiddagar på helgerna jämfört med en helt vanlig skoldag.

– För 20 år sedan fanns det inte mycket annat än att läsa om man ville sitta still och då ville inte barn sitta still. I dag ser det helt annorlunda ut, säger Claude Marcus, professor på Karolinska Institutet.

Här är sommarkollot som sätter barn i rörelse – läs mer här! 

”Hälsovinsterna är otroligt stora”En stillasittande livsstil ökar risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, reumatiska sjukdomar, okänslighet mot insulin, depression och sömnrubbningar.

– Hälsovinsterna med fysisk aktivitet är otroligt stora.

Claude Marcus vill dock förtydliga att motion och fetma inte hänger ihop.

– Barn behöver dock daglig fysisk aktivitet oavsett om barnet är överviktigt eller inte. Fetma och motion är helt olika saker.

Hitta en aktivitet tillsammansOm man är orolig för att ens barn sitter still för mycket tycker Claude Marcus att man ska fråga sig om man själv får den motion man behöver.

– Som förälder har man här ett stort ansvar. Tycker man själv att något är jobbigt, då kommer barnen också tycka det. Kan man hitta en aktivitet som är rolig att göra tillsammans då är det fantastiskt bra.

Hur mycket bör ett barn röra på sig varje dag?– Barn bör ha minst en timme fysisk aktivitet på medelhög nivå. Tempot ska vara så högt att man inte kan prata under tiden man utför aktiviteten, säger Claude Marcus.

pil
Så behöver ditt barn träna efter sin ålder

Barn i olika åldrar behöver olika typer av fysisk aktivitet.

Åren innan puberteten utvecklas barnens nervsystem och då är det viktigt med en så allsidig träning som möjligt för att bygga upp motorik, koordination, reaktionssnabbhet och balans.

Under puberteten växer hjärtat och då är konditionsträning viktig. Det är under denna period vi tränar upp en bra grundkondition som vi sedan tar med oss resten av livet.

Efter puberteten är det perfekt att bygga upp muskelstyrkan.

Sommarkollot med hälsa och idrott i fokus – läs mer och boka här! 

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro