ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Överlevnadsexperten: Så ska du göra om du går vilse i skogen

· 7 Jun 2016
Uppdaterad 7 Jun 2016
Överlevnadsexperten Harry Sepp delar med sig värdefulla tips om hur du överlever i skogen. 

Överlevnadsexperten Harry Sepp delar med sig värdefulla tips om hur du överlever i skogen.  Foto: TT/Hasse Holmberg/PRIVAT/Montage


En skogspromenad är som godis för själen. Men promenaden kan lätt förvandlas till en skräckvandring om du går vilse. Överlevnadsexperten Harry Sepp ger dig värdefulla tips hur överlever i skogen. "Det farligaste är om du får panik", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är lätt att gå vilse och något som den mest erfarne scouten kan råka ut för. 

– Jag har själv gått vilse och det är inte roligt. Men så länge du behåller lugnet brukar det ordna sig, säger Harry Sepp som tidigare var Civilförbundets överlevnadsexpert. 

Innan du beger dig ut till skogen ska du vara förberedd på att du kan gå vilse. Därför ska du se till att du har druckit ordentligt med vatten och ätit en bra måltid innan skogsvandringen. 

– Sedan är det bra att du talar om vart du ska och hur länge du beräknar att vara borta, säger Harry Sepp. 

►LÄS MER:  Hitta mat i skogen

– Ta med dig en visselpipa. För om du går vilse är det lätt att börja skrika, vilket leder till att du skrämmer upp dig själv. 

Oavsett vad det är för årstid så handlar det om att bygga kroppens behov om du går vilse. 

– Det är mat, vatten värme och sömn. Men det viktigaste är att du behåller lugnet och försöker tänka. Att drabbas av panik kan vara det farligaste för dig, säger han och fortsätter: 

– Går du vilse, så stanna kvar på samma ställe, försök orientera dig och planera vad du ska göra. 

Några direkta faror i skogen? 

– Nej, djuren är mer rädda för dig. Men om du skulle träffa på en björn, ska du ta det lugnt. Du ska backa försiktig och hålla ögonkontakt med björnen. Det sista du ska göra är att väcka björnens jaktinstinkter och därför ska du inte springa.

Samtidigt poängterar Harry Sepp att mobilen är det bästa verktyget. 

– Ring polisen så fort du märker att du har gått vilse, vänta inte speciellt om du har barn med dig. Mobilen är bra på det sättet att polisen kan pejla in var du finns. fallen av långvarig försvinnande har minskat dramatiskt sedan mobilen kom in i bilden. 

►LÄS MER:  3-åriga Karina överlevde i vildmarken i 11 dagar

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro