ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Övertramp bör få omedelbara konsekvenser

Björn Hedensjö · 24 Nov 2017
Uppdaterad 24 Nov 2017
"På ett enda ställe har jag sett ledningens agerande leda till snabb och varaktig förändring", skriver Björn Hedensjö.

"På ett enda ställe har jag sett ledningens agerande leda till snabb och varaktig förändring", skriver Björn Hedensjö. Foto: IBL


Björn Hedensjö om sexuella övergrepp på jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Föreställ dig att din bil övervakas digitalt så att du får en fortkörningsböter varje gång du överträder en hastighetsgräns. Tänk dig också att dessa böter skulle skrivas ut så fort det hände, från en liten skrivare i bilen. De flesta skulle då bli betydligt bättre på att hålla hastighetsgränser.

Det som mer än något annat styr våra beteenden är de kortsiktiga konsekvenserna av våra handlingar. Psykologer som jobbar professionellt med beteendeförändring vet att det fungerar på det här sättet.

Detta förklarar varför timmar av värdegrunds-workshops ofta genomförs utan att minsta förändring sker på arbetsplatser. Ingen bryr sig om att följa upp det som bestämts och diskuterats. Att följa policydokument eller inte får inga konsekvenser – varken positiva eller negativa. Allt glöms bort och fortsätter som vanligt.

Jag kommer att tänka på detta i samband med kampanjen #metoo, som till stor del berört sexuella övergrepp på jobbet. Som konsult, chef och medarbetare har jag sett den här frågan hanteras på olika sätt på olika arbetsplatser. På ett enda ställe har jag sett ledningens agerande leda till snabb och varaktig förändring. Där bestämdes att omedelbart bestraffa sexistiska övertramp med formella varningar om uppsägning – något som sedan på kort tid skedde ett antal gånger. Efter det förändrades arbetsplatsen till något betydligt bättre.

Företagskultur är inget mystiskt, av gud givet, utan något man kan tänka på som summan av beteenden som över tid uppmuntrats och inte. När det handlar om oacceptabla beteenden är förutsägbara, snabba och kännbara konsekvenser det som behövs för att få till en förändring.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Hedensjö
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro