ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Överträning – när det goda blir farligt

Petra Stegman-Axlund · 26 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Anna Zeipel får träna på flera olika sätt, Ulrika Jedeskog kollar upp hennes träning noggrant.

Anna Zeipel får träna på flera olika sätt, Ulrika Jedeskog kollar upp hennes träning noggrant. Foto: Urban Brådhe


• Att träna är bra • Men det kan bli för mycket av det goda • Att träna tvångsmässigt och under stress kan leda till överträning och i värsta fall ortorexi

klar

Artikellänk är kopierad

Alla vet ju att man mår bra och får en bättre hälsa av fysisk aktivitet. Men för en del gränsar den fysiska aktiviteten till besatthet. – Så länge träning är kul och man hittar en balans mellan träning, vardag och återhämtning kan man träna mycket. Men när träningen blir ett tvång och en negativ påverkan på vardagen bör man stanna upp och söka hjälp, säger Ulrika Jedeskog, personlig tränare och legitimerad sjukgymast.

Det är svårt att säga vad som är för mycket träning. Det som är mycket för en person kan vara lagom för en annan. Är man en stressad småbarnförälder kan 30 minuters träning per dag passa bra, är man en elitidrottare kan man lägga ner flera timmars träning per dag.

Planerar man sin träning och har stor variation kan man i princip träna varje dag. Det är dock otroligt viktigt med återhämtning.– En till två vilodagar per vecka kan vara till mer nytta än att köra på om man känner sig sliten. Våga lyssna på vad kroppen säger, säger Ulrika Jedeskog.

Om man inte lyssnar på kroppen och tvångsmässigt tränar på kan detta leda till att man blir övertränad och får ortorexi. – Det som en gång började som ett sunt leverne övergår till ett tvångsmässigt beteende, vilket leder till att man försummar sitt sociala liv.

Varningssignaler

Tre varningssignaler på att du tränar för mycket och kan få ortorexi:

1. När träning blir en besatthet och börjar påverkar dina normala vardagsrutiner.

2. Fysiska symtom: ökad vilopuls, minskad prestation och aptit, viktminskning, långsammare/fördröjd återhämtning, störd nattsömn, ökad infektionsfrekvens och orkeslöshet.

3. Psykiska symtom: ­lättirriterad, minskad träningsvilja, oro, koncentrationssvårigheter, lättare och svårare depression, känsla av meningslöshet, ökad psykisk stress och prestationsångest.

klar

Artikellänk är kopierad

Petra Stegman-Axlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro