ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Övervakning med gps snart i var mans hem

Olle Blomberg · 14 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Gps övervakar allt från egendom till äkta hälft

klar

Artikellänk är kopierad

GPS. Kombinationen av små, relativt billiga gps-enheter och fritt tillgängliga kartsystem gör det i dag enkelt för både privatpersoner och företag att övervaka och spåra personer, djur, fordon eller andra objekt.

TrackStick ser ut som ett usb-minne stort som ett tuggummipaket. Men i själva verket är det en liten gps- mottagare som kan spara flera månaders resinformation. När enheten ansluts till en dators usb-uttag kan den sparade informationen visas som en rutt utlagd i ett fritt tillgängligt kartsystem, exempelvis Google Earth eller Virtual Earth.Fredrik Östman driver företaget Neureka som säljer gps-teknik för övervakning i Sverige. Han uppskattar att 40 procent av de kunder som köper just TrackStick, använder dem för att övervaka personal eller familjemedlemmar.– Många använder tekniken för rena detektivarbeten.  En del kunder berättar mer än jag vill veta. Medelålders män vill hålla koll på sin äkta hälft och företag med firmabilar vill övervaka sina anställda. Då informeras många gånger inte de som övervakas. Denna användning befinner sig i en moralisk gråzon, säger Östman.Peter Siepel, professor i rättsinformatik vid Stockholms universitet, kan inte dra sig till minnes något rättsfall där övervakning av privatpersoner med gps-teknik aktualiserats.– Men det är definitivt problematiskt. Det kan både stå i strid med personuppgiftslagen (PUL) och eventuellt också med något i brottsbalken, säger han.Men gömd gps-teknik kan förstås användas för renhåriga syften. Så kallade ”trackers”, gps-enheter som sänder ut sin position med sms, används främst för stöldskydd. Ett vanligt sim-kort ansluts till sändaren varefter nuvarande koordinater kan beställas genom att man ringer upp, eller skickar ett sms-meddelande till sim-kortets nummer.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Blomberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro