ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Övervakningsnotan hamnar hos dig & mig

metro · 27 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Rasmus Fleischer – doktorand och debattör

klar

Artikellänk är kopierad

Övervakning kostar. Det är inte gratis för en nätoperatör att kopiera över all trafik till FRA:s superdator, och verkligen inte gratis för telebolagen att lagra alla mobiltelefoners exakta positioner i ett halvår. Notan hamnar, förstås, i slutändan hos konsumenterna. Du och jag får betala för att staten ska kunna ha total kontroll över oss alla. Av alla argument mot utbyggd övervakning är visserligen prislappen det sämsta. Vad betyder någon hundralapp i månaden mot att en smygande paranoia breder ut sig i mellanmänskliga kommunikationer?

Kostnaden har dock fått ett antal större företag att mer aktivt spjärna emot utvecklingen. Telekomjättar har, av rent kommersiella skäl, allierat sig med de ideologiska övervakningskritikerna. Men hur länge håller den? Tyska staten har hittills bara betalat en symbolisk summa när den kräver lagrade trafikdatauppgifter från nätoperatörerna. Men strax före jul beslöt politikerna att ersättningarna ska höjas rejält. Eventuellt kan det betyda att övervakning, ur dessa företags synvinkel, går från att vara en förlustaffär till att bli riktigt lönsamt.

I allra värsta fall står vi inför ett paradigmskifte. En bit in i framtiden kanske telekomkoncernernas mest lönsamma affärsområde är att sälja personuppgifter till staten. Ju bättre de övervakar sina kunder, desto mer skattepengar kan de inkassera. Nätoperatörerna skulle kunna ta extra bra betalt för information som redan processats, exempelvis samkörning av mobiltelefoners positionsdata för att se vilka människor som brukar träffa vilka.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro