ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Överviktiga Vilma nekades flyga – dog

Tomas Lundin · 27 Nov 2012
Uppdaterad 28 Nov 2012
Överviktiga Vilma nekades flyga – dog

Överviktiga Vilma nekades flyga – dog


Vilma nekades komma ombord på tre flygplan för att komma hem till den vård hon behövde och dog. Nu stämmer maken flygbolagen på 40 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Makarna Soltesz skulle åka hem till New York från sin tre veckor långa vistelse i Ungern, där de båda är födda, skriver NY Post. Vilma Soltesz, som väger nästan 200 kilo och sitter i rullstol på grund av ett amputerat ben, hade köpt två stolar, men blev ändå nekad att flyga av både Delta KLM och Lufthansa.  På KLM-flyget hade paret till och med satt sig ner när de fick reda på att de inte kunde följa med. De ägde ett fritidshus i Ungern och  hade gjort samma resa nästan varje år.

Kvinnan behövde komma tillbaka till USA för att fortsätta sin behandling mot diabetes och njursjukdom. Hon litade inte på att den ungerska sjukvärden skulle förstå hennes sjukdomshistoria och ge henne rätt vård. 

Det verkar som att hon hade rätt. Den 24 oktober dog Vilma i Budapest. 

Maken stämmer nu de tre flygbolagen på sex miljoner dollar. 

– Sällan orsakar diskriminering mer än förnedring och psykiska besvär, men i det här fallet ledde flygbolagens agerande till något mycket värre, Vilmas död, säger maken Janos advokat Holly Ronai till New York Post. 

Han har också fått stöd av före detta världsmästaren i sumobrottning, 317 kilo tunge Manny Yarborough, som också tvingats av ett flygplan på grund av sin vikt. 

– Om någon flyger dit borde de uppenbarligen kunna flyga tillbaks. I mitt fall förlorade jag bara pengar, i det här fallet förlorade någon ett liv. Det går inte att ersätta. 

Amerikansk lag förbjuder flygbolag att neka någon tillträde på grund av funktionsnedsättning, men övervikt räknas i normala fall inte som en funktionsnedsättning om den inte är en följd av någon annan sjukdom.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro