ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ÖVNING: Så kan terror i pendeltrafiken se ut

TT · 25 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe

ÖVNING. Hundratals döda och skadade när tre parallella terrorattentat i går morse drabbade Stockholm. Men lugn, allt ingår i Samö 2007, Sveriges största krisövning någonsin. Strax före halv nio small det i en pendeltågstunnel vid Eriksdalsbadet på Södermalm.

Brandförsvaret fanns på plats efter omkring tolv minuter och började räddningsarbetet.Gabriella Innerstedt från Röda Korsets sjuksköterskeutbildning deltog i övningen och agerade svårt skadad. – Det känns väldigt trovärdigt men det är märkligt att ambulanserna dröjer så länge vid en så svår olycka.

Kort efter tågexplosionen exploderade en bomb under Centralbron och en stor brand utbröt i ett flygledartorn på Arlanda - dock helt datasimulerade händelser som deltagarna i övningen fick lösa framför dataskärmar.– Syftet med övningen är att myndighetspersonal på alla nivåer, från regeringskansliet till räddningstjänsten, ska bli skickliga på rutiner och skaffa sig samma lägesbild, säger Mats Kero, brandingenjör på Stockholms brandförsvar.

Totalt deltar 43 myndigheter och över 4000 personer i samverkansövningen som pågår i tre dagar. Kostnaden är över fem miljoner.– Det har redan lönat sig. Förarbetet i sig har lett till avsevärda förbättringar verksamheternas krishanteringsförmåga. Alla har sett över sin beredskap, säger Svante Werger, enhetschef på Krisberedskapsmyndigheten.

Hur stor är sannolikheten att ett liknande scenario inträffar i Sverige verkligheten?– Säpo bedömer den som låg, men hotbilden kan förändras och vi måste ha beredskap.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro