ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

P-böter en guldgruva för kommunerna

Josefin Svenberg · 6 Feb 2014
Uppdaterad 6 Feb 2014

Landets kommuner tjänar stora pengar på parkeringsböter. Under 2013 utfärdade kommunerna drygt 1,4 miljoner p-böter, vilket är en ökning med drygt fem procent jämfört med året innan.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt utfärdades 1 403 767 parkeringsböter av landets kommuner under 2013. Motsvarande siffra för 2012 var 1 340 202, vilket innebär en ökning på cirka fem procent. Det visar siffror från Transportstyrelsen.

Sedan uppgifterna började sparas elektroniskt år 2007 har antalet p-böter ökat med 300 000, uppger myndigheten för Nyhetsbyrån Siren.

– Det är ett lukrativt sätt att få in pengar, både för kommunerna och för företagen som jobbar med det. Orsaken till att fler p-böter skrivs ut kan både vara att parkeringsvakterna är mer nitiska, men även att en del bilister är mer slarviga. I storstäderna är ju trycket väldigt högt på parkeringsplatserna, men från Motormännens sida tycker vi naturligtvis att det är jätteviktigt att parkera rätt, säger Mikael Högskoog på konsumentorganisationen Motormännen, där man har ”konstant kommunikation med medlemmar som fått både felaktiga och riktiga parkeringsböter”.

När Sveriges kommuner och landsting, SKL, senast gick igenom kommunernas intäkter från felparkeringsavgifter hade de ökat från 460 till 580 miljoner kronor årligen. Det var från 2007 till 2010, och bakom ökningen stod både höjda avgifter och en utökning av den kommunala parkeringsövervakningen. SKL planerar att göra en ny rapport över läget senare i år.

LÄS ÄVEN: P-bolag anklagas för bluffmetoder

”Visst är det viktiga pengar”

Stockholms stad står för en stor andel av intäkterna från felparkeringar.

Stockholm, Göteborg och Malmö står för nära 70 procent av de sammanlagda intäkterna från felparkeringsavgifter, enligt rapporten ”Parkering på gatumark 2010” från Sveriges kommuner och landsting. Stockholm stod för 90 procent av den ökning på 120 miljoner som rapporterades då.

Bokslutet för trafik- och renhållningsnämnden i Stockholms stad visar att deras intäkter från parkeringsövervakningen uppgick till 268,4 miljoner kronor under 2013.

– Visst är det viktiga pengar.  På ”vanliga” parkeringsavgifter fick vi in omkring 400 miljoner kronor, och eftersom hela trafikkontorets omsättning låg på 1,6 miljarder så utgör parkeringsintäkterna en viktig andel. Intäkterna går in i trafikkontorets budget och används till underhåll, att reparera gator och liknande, säger Jan Prestberg på Stockholms stads trafikkontor.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro