ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

P-metod för män – leder egentligen till sterilisering

Sebastian Chaaban · 10 Jan 2013
Uppdaterad 11 Jan 2013

En artikel om att världens bästa preventivmedel egentligen finns för män har spridits snabbt på sociala medier. Metoden ska sakna biverkningar, är billig och hjälper i tio år. Men enligt svensk expertis stämmer inte uppgifterna.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste dagarna har en artikel med namnet; The best birth control in the world is for men, spridits på Facebook och Twitter.

Artikeln handlar om en metod framtagen av ett forskarlag i Indien, som bygger på att en spermiedödande medel sprutas in i mannens sädesledare.

Enligt artikeln är metoden billig, innehåller inga hormonstörande ämnen och hjälper i tio år.

Om mannen skulle vilja ha barn igen, är det bara att spola rent sädesledaren och spermierna simmar på som vanligt.

Men enligt svensk expertis stämmer inte uppgifterna.

– Det finns tyvärr inga studier publicerade som visar att fertiliteten för mannen återvänder efter metoden. Än så länge så ska det ses som en steriliseringsmetod, säger Claes Gottlieb, fertilitetsläkare vid Sophiahemmets fertilitetsmottagning.

Metoden har funnit i fyra, fem år i Indien, men det har aldrig bevisats att männen kan bli fertila igen.

– Den här metoden poppar upp då och då, det skrivs om den i Indien och så skrivs det om den på sociala medier. Men än så länge har man inte kunnat visa några graviditeter efter metoden, säger Claes Gottlieb, som själv forskat på hormonella p-piller för just män.

Hur kommer det sig att vi ännu inte har sett några p-piller för män på marknaden?A– Jag tror det kommer finnas inom några år. Men det krävs att läkemedelsbolagen ställer sig bakom det, och just nu verkar de inte vara intresserade. Då flera av dem redan tillverkar p-piller för kvinnor och inte vill konkurrera med sig själva, säger Claes Gottlieb.  

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro