ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

P-piller får dig att välja fel man

Jenny Sköld · 15 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Kvinnor som äter p-piller riskerar att attraheras av män som inte passar genetiskt. Det är sedan tidigare bevisat att mäns attraktionskraft till viss del styrs av ett dofthormon som kallas feronomer. Kvinnor dras till män vars feronomdoft signalerar att deras DNA-uppsättning är olik kvinnans, eftersom det ökar chansen att få friska barn tillsammans.

Men enligt en ny studie, som är ett samarbete mellan  Liverpool och Newcastle-universitetet i Storbritannien, blir kvinnans känsla för "rätt" doft störd om hon äter p-piller och leder till att hon i stället dras till män som är mer lika henne själv. Hon riskerar alltså att välja en man som inte passar henne genetiskt, vilket innebär att risken är större att de får sjuka barn med dåligt immunförsvar, eller kanske inga barn alls.

Studien utfördes på 100 brittiska kvinnor som först fick lukta på doftprover från ett antal män och säga vilken de tyckte bäst om. Testen gjordes först när kvinnorna inte åt p-piller och sedan när de tog p-piller med vitt skilda resultat. När kvinnorna åt p-piller föredrog de doften av män som var mer lika dem själva genetiskt. Orsaken till detta är, enligt forskarna bakom studien, att p-piller lurar kroppen att tro att en graviditet är på gång. Gravida kvinnor har inte samma behov att att hitta en sexpartner som passar dem genetiskt, tror forskarna.Feronomerna spelar stor roll när det gäller att bevara attraktionen mellan par. Doktor Craig Roberts, som är medförfattare till studien, tror därför att dessa störningar kan leda till att relationer spricker när kvinnan slutar ta sina p-piller.

– I det extrema fallet kan det leda till att relationen tar slut när kvinnan slutar med p-piller eftersom det innebär att hon inte känner attraktion till samma doft som tidigare, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro