ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

P-piller för män gör framsteg – ska testas i Indonesien

Malin Jansson · 8 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018
P-pillren på bilden har ingenting med artikeln att göra.

P-pillren på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: IBL


Forskare i Indonesien har tagit fram ett p-piller för män som nu ska testas på ett hundratal par. Om allting går som det ska kan preventivmedlet finnas på marknaden redan nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är ett ämne i växten Justicia gendarussa som ger p-pillren dess önskade effekt. Enligt Bambang Prajogo vid Airlanggauniversitetet i Surabaya i Indonesien har det en form av enzymeffekt som hindrar spermierna från att tränga in i ägget och befrukta det, skriver Sveriges Radio.

De indonesiska forskarna har testat det framtagna preventivmedlet på 470 par, och hittills har man inte kunnat registrera några biverkningar mer än ökad sexlust, hävdar Bamgbang Prajogo.

– Bara ett par blev gravida så de gröna indonesiska p-pillren för män skyddar till 99,9 procent, säger han till radion.

Nu startar ytterligare en ettårig studie. Om allt går som det ska är förhoppningen är att indonesiska myndigheter ska komma att godkänna läkemedlet redan nästa år – och i sådana fall blir det det första preventivmedlet för män i hela världen.

Internationella fertilitetsforskare är dock tveksamma till framgångssagan. Framför allt eftersom forskarteamet ännu inte publicerat resultaten från de studier som de hänvisar till – utan enbart de gjorda på djur.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro