ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

På fredag svartnar solen – men akta ögonen

david gustavsson · 19 Mar 2015
Uppdaterad 19 Mar 2015
Senast det var totalt solförmörkelse i Sverige var 1954. På fredag täcks hela solskivan av månen i Svalbard.

Senast det var totalt solförmörkelse i Sverige var 1954. På fredag täcks hela solskivan av månen i Svalbard. Foto: TT


På fredag 20 mars faller mörkret – mitt på blanka dagen. Då inträffar en spektakulär solförmörkelse i Sverige. Men du får absolut inte titta direkt på skådespelet.

klar

Artikellänk är kopierad

UPPDATERING: I en tidigare version av den här texten tipsades det om att man kunde titta på solförmörkelsen genom cd-skivor. Det har senare framkommit att det kan vara skadligt för ögonen. Anne Odergren, chefläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus, säger att det kan orsaka brännskador på näthinnan och till och med leda till att man kan tappa synen permanent. Enligt henne ska man alltid använda skyddsglasögon.

Omkring klockan 09.43 på fredag 20 mars kommer månen att börja täcka över solen. 

Vid 11.00 är vår närmaste stjärna som mest täckt. Mörkast kommer det att vara i Norrland där upp till 80 procent av solskivan kan döljas. Nästa gång en snarlik solförmörkelse inträffar är först 2039. Så passa på!

– Solförmörkelser är vanliga, men oftast sker de över obefolkade platser, till exempel ödemarker eller Atlanten. 71 procent av jorden är ju täckt av vatten, säger Samuel Regandell, doktorand i astronomi och rymdfysik vid Uppsala universitet.

Det är dock lätt att missa fredagens förmörkelse. Många kommer bara uppleva att det är molnigt eller skymmer. Om du däremot vill spana in fenomenet ordenligt får du absolut inte kolla in direkt i solen. Det är bara tillåtet om man har ett par rejäla svetsglasögon som släpper in minimalt med ljus, enligt Regandell. 

Det säkraste sättet är dock att projicera solen på ett papper med hjälp av en kikare. Då är man helt skyddad från de farliga uv-strålarna – och man ser tydligt hur månen avtäcks mot solskivan.

Samuel Regandell förklarar att solförmörkelse beror på att månen passerar solen varje månad och att den, utifrån vårt perspektiv, ser ut att vara lika stor som solen. 

– Men fenomenet kommer att bli ovanligare långt fram i framtiden, eftersom månen långsamt rör sig bort från oss, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

david gustavsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro