ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

På lördag går jorden under – enligt vikingarna

Linnea Holgersson · 21 Feb 2014
Uppdaterad 22 Feb 2014

Mayaindianerna har gjort det och Hollywood har gjort det. Nu är det vikingarnas tur att förutspå undergången.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press

Enligt den nordiska mytologin ska Ragnarök inträffa efter tre kalla vintrar utan någon sommar däremellan. Vikingarnas kalender säger att denna dag kommer inträffa på lördagen. För att vara mer exakt klockan 19, enligt ett blogginlägg av Clas Svahns på Dagens Nyheter.

The Jorvik Viking Center i York, England, håller i en årlig Vikingafestival och på festivalens sista dag kommer jorden gå under. Festivalens arrangör Danielle Daglan berättar för USA Today, har hon under förra året hört guden Heimdall blåsa i Gjallarhornet som ska varna för att jordens undergång kommer inträffa inom hundra dagar. USA Today skriver att experter har räknat ut att detta är den 22 februari.

Ragnarök är en serie händelser som resulterar i jordens undergång. Naturkatastrofer, ett gudakrig och Midgårdsormen som slukar solen är bara några apokalyptiska händelser. Enligt Christer Hedin, religionshistoriker vid Stockholms universitet, är det en flera århundrande gammal affärsidé.

– Man förutspår ständigt jordens undergång för att kunna locka till sig människor att ansluta sig till olika religiösa grupper. Det har varit så sedan 1030 och framåt, några av de kändaste är Jehovas vittnen och mormonerna.

Men Christer Hedin tror inte att jorden kommer gå under på lördagen.

– Det starkaste skälet är att man har hört det så många gånger redan. Alla förutspår jordens undergång. Varför skulle det hända nu om det inte har hänt förut?

LÄS ÄVEN:Bilderna som visar jorden efter apokalypsen?

QUIZ: Hur länge skulle du överleva apokalypsen?

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro