ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

På lördag låser Sverige upp sina hemliga rum

metro · 24 Maj 2012
Uppdaterad 1 Jun 2012
På lördag låser Sverige  upp sina hemliga rum

På lördag låser Sverige upp sina hemliga rum


Skyddsrum från andra världskriget, hemliga fort och djur på konserv. Det är bara några av de hemlig-heter som staten låser in. Men på lördag står dörrarna på vid gavel.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige kryllar av hemligheter. Men på lördag, när Statens fastighetsverk öppnar dörrar till några av landets mest hemliga rum, får alla kika in. 

– Vi märker att folk intresserar sig allt mer för det vardagliga i kulturarvet, säger Lotta Günter, förvaltare på Statens fastighetsverk. 

Projektet ”Hemliga rum” har bara hållits två gånger tidigare, då med fyra års mellanrum. Anledningen till att det genomförs så sällan är den minutiösa planeringen som krävs för att visningarna av rummen ska vara genomförbara, menar Lotta Günter. 

– Rummen är små och intresset från omgivningen är enormt. Det gör att det krävs extremt mycket resurser. 

De 15 utvalda hemligheterna, spridda över hela landet, är i år platser där hot och makt har härskat. Men i Stockholm finns det två undantag. 

– Folket fick rösta på hemliga platser de ville se. Då vann Naturhistoriska riksmuseet, där vi öppnar upp benrummet och våtmagasinet, säger Lotta Günter. 

Däggdjursintendenten Daniela Kalthoff, som kommer att visa det annars låsta benrummet, förstår fascinationen för platsen. Trots att rummet är en del av hennes yrke får hon aldrig nog. 

– Skulle någon låsa in mig i tio år här skulle jag ändå vara nöjd, säger hon och skrattar.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro