ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

På måndag tar James Blunt över tidningen

Emma E Forrest · 14 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Popstjärnan James Blunt är Metros första globala gästredaktör. Han har kontroll över Metro Internationals 20 editioner på måndag. 

Popstjärnan James Blunt är Metros första globala gästredaktör. Han har kontroll över Metro Internationals 20 editioner på måndag.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg

REDAKTÖR. Den engelske popstjärnan James Blunt är van vid att skapa rubriker. Nu får han skriva dem själv som Metros allra första globala gästredaktör. Från redaktionen i Rom kommer han att hålla ett vakande öga på Metro Internationals alla tjugo olika editioner som ges ut på måndag.

Vilket ämne är det viktigaste för dig när du nu får chansen att nå ut till 23 miljoner läsare världen över?– Den viktigaste frågan för mig är klimatförändringarna. Det är problem vi skulle behöva ta tag i omedelbart, men som jag tycker vi ignorerar helt.

Världens krigshärdar är också något som engagerar den förre soldaten väldigt starkt. Han anser att västvärlden agerar aggressivt i stället för att försöka lösa konflikter med diplomatiska medel.– Om du kallar några för dina fiender, så kommer de också att agera fientligt. Jag tycker att våld bara uppvisar en stor brist på intelligens. Det borde vara det sista som man tar till.

Du ledde en spaningstrupp I Kosovo som var underordnad Nato. Hur förändrades du av att vara soldat?– Det var en väldigt bra utbildning i sig själv, en undervisning om världen, eftersom jag arbetade med soldater från alla samhällsklasser, rika som fattiga, från hela Storbritannien. Jag var beroende av dessa grabbar och arbetade med dem som ett team i de mest häpnadsväckande situatiuoner. Vi arbetade också med olika arméer och lärde oss hur de arbetade.

De verkliga hjältarna där för dig var uppenbart hjälporganisationen Läkare utan gränser. Du ger ofta stöd till deras arbete. – Ja, jag försöker berätta om alla de här läkarna och sjuksköterskorna i alla intervjuer. De är världens verkliga celebriteter, det är dem vi borde se upp till.

I stället för alla kändisar? Men lite kändisskvaller och avslöjanden om ditt kärleksliv kommer du väl att bjuda på?– Nej, jag säljer musik till folk. Jag är inte intresserad av att sälja ut mig själv eller någon slags bild av mig. Jag känner mig obeväm med att bli betraktad som en stjärna. Det är mycket viktigare för mig hur folk betraktar mina låtar och att de berörs av dem.

James Blunt om ...

... framgång– Att vara ”rik och berömd” är bara en ytlig konstruktion. Måttet på framgång borde i stället vara lycka. De lyckligaste jag vet är två gamla skol­kamrater som bor med sina barn i en husvagn. De har inga pengar, men massor av glada leenden. De är enligt mig fenomenalt framgångsrika.... Barack Obama– Jag tror att han står för en förändring, från en politik präglad av rädsla till en politk som grundar sig på hopp. Den tidigare adminstrationen pekade ut fiender och talade om att ”Vi måste skydda oss själva”. Men politikerna som spred denna rädsla törstade i själva verket efter pengar och makt. ... framtiden­– Jag ska fortsätta att göra ny musik och turnera. I år har jag hittills gett 180 konserter i 180 olika städer och det har verkligen varit fantastiskt. På scen når jag människor på ett mänskligt plan. Vi känner alla likartade saker, hopp och rädslor och det tycker jag är häpnadsväckande.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma E Forrest
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro