ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

På Spåret: Blodbad och fräckisar

Johan Kellman Larsson · 13 Feb 2014
Uppdaterad 14 Feb 2014
I kväll möts lag Göran Everdahl/Helena von Zweigbergk och ElizabethHöglund/Jesper Rönndahl i ännu en gastkramande final.

I kväll möts lag Göran Everdahl/Helena von Zweigbergk och ElizabethHöglund/Jesper Rönndahl i ännu en gastkramande final. Foto: Bilduppdraget/SVT


Vart e vi på väg? ”På spåret” är en av SVT:s största nöjessuccéer genom alla tider. I kväll möts lag Göran Everdahl/Helena von Zweigbergk och ElizabethHöglund/Jesper Rönndahl i ännu en gastkramande final. Wkd laddar upp genom att lista de tio mest minnesvärda och halsbrytande händelserna i programmets 27-åriga historia.

klar

Artikellänk är kopierad

1987: ”Hoa-Hoa” Dahlgren ryckte direkt och svarade Göteborg på väg mot  ”Sveriges största svinstia.” Rätt svar? Gränna (med polkagrisarna).
1987: ”Hoa-Hoa” Dahlgren ryckte direkt och svarade Göteborg på väg mot ”Sveriges största svinstia.” Rätt svar? Gränna (med polkagrisarna).Foto: SVT
2006: ’”På spåret’ slutade med blodbad”, löd en tidningsrubrik efter att Ingvar Oldsberg knockats under inspelningen och fick akut sjukvård i tv-studion.
2006: ’”På spåret’ slutade med blodbad”, löd en tidningsrubrik efter att Ingvar Oldsberg knockats under inspelningen och fick akut sjukvård i tv-studion.
2008: Robert Aschberg drar en Göteborgsfräckis. En särskild höjdpunkt som illustrerar ”På spårets” popularitet är en bortklippt sekvens från 2008 som visats 815 000 gånger på Youtube.
2008: Robert Aschberg drar en Göteborgsfräckis. En särskild höjdpunkt som illustrerar ”På spårets” popularitet är en bortklippt sekvens från 2008 som visats 815 000 gånger på Youtube.Foto: SVT
2009: Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg lämnar På spåret– efter 173 program och 19 säsonger...
2009: Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg lämnar På spåret– efter 173 program och 19 säsonger...Foto: Jonas Ekströmer/TT
... över programledarskapet. Kristian Luuk och Fredrik Lindström.
... över programledarskapet. Kristian Luuk och Fredrik Lindström.Foto: Vilhelm Stokstad/TT
2010: Kristian Luuk gör något som företrädaren Oldsberg klarade sig ifrån under sina 19 säsonger. Det är när Göran/Vanna Rosenberg får frågan om vilket djur som hittas på Kirunas stadsvapen som Luuk klantar sig: ”Och vad är det för fågel vi letar efter då?” ”Fågel?”, replikerar en förvånad Göran Rosenberg.
2010: Kristian Luuk gör något som företrädaren Oldsberg klarade sig ifrån under sina 19 säsonger. Det är när Göran/Vanna Rosenberg får frågan om vilket djur som hittas på Kirunas stadsvapen som Luuk klantar sig: ”Och vad är det för fågel vi letar efter då?” ”Fågel?”, replikerar en förvånad Göran Rosenberg.Foto: Erik Mårtensson/TT
2010: Finalen 2010 är den mest dramatiska i programmets 27-åriga historia. Sluttävlingen mellan Johanna Koljonen/Marcus Birro och Helene Benno/Peter Apelgren fick avgöras med inte mindre än fyra utslagsfrågor.
2010: Finalen 2010 är den mest dramatiska i programmets 27-åriga historia. Sluttävlingen mellan Johanna Koljonen/Marcus Birro och Helene Benno/Peter Apelgren fick avgöras med inte mindre än fyra utslagsfrågor.Foto: Bilduppdraget/SVT
2013: ”Stor dramatik”, stod det på löpsedlarna när Jan Guillou och Ann-Marie Skarp mitt under en inspelning av årets säsong blev inlåsta i första klass-buren.
2013: ”Stor dramatik”, stod det på löpsedlarna när Jan Guillou och Ann-Marie Skarp mitt under en inspelning av årets säsong blev inlåsta i första klass-buren.Foto: Bilduppdraget/SVT

1987:  Ett minne som Ingvar Oldsberg berättade när SVT sände ett särskilt minnesprogram i samband med att veteranen lämnade programmet 2009, var ifrån ett av de första avsnitten då ledtråden på tio poäng inleddes: ”Sveriges största svinstia.” ”Hoa-Hoa” Dahlgren ryckte då direkt och svarade Göteborg. Rätt svar? Gränna (med polkagrisarna).

1993: Var tror ni att vi är på väg med ledtråden: ”Köp en hamn”? En av resorna 1993 gick från Ystad till, naturligtvis, Köpenhamn. Men det tävlande laget klarade inte frågan trots att man vid den här tiden var tre personer i varje team. De ryckte till slut på en poäng och svarade ”Grenå!” Just det här minnet har Ingvar Oldsberg återkommit till som en av hans personliga favoriter.

2006: ’”På spåret’ slutade med blodbad”, torde vara den otvivelaktigt mest bestialiska tidningsrubrik som ett frågesportsprogram någonsin frambringat. Under säsongens allra första inspelning knockades Ingvar Oldsberg och fick akut sjukvård i tv-studion. Ciceronens vedersakare? Ett för lågt hängande dekorelement. Turligt nog bestod premiärpubliken till stor del av sjuksköterskor som kom till snabb undsättning. Sjuksyrrorna tog med Oldsberg till ett angränsande rum där de till slut fick stopp på blodflödet. ”Det tog fyrtio minuter innan blodet avstannade”, kommenterade den omplåstrade programledaren.

2008: En särskild höjdpunkt som illustrerar ”På spårets” popularitet är en bortklippt sekvens från 2008. Klippet när Robert Aschberg drar en Göteborgsfräckis – och det blir skrattkaos i studion – har 815 000 visningar på Youtube. ”Vi har hållit på i tjugo år och jag har aldrig varit med om något liknande” kvider Björn Hellberg som inte kan sluta skratta. Ingvar Oldsberg ger efter flera minuter upp och ber sin fnittrande parhäst att lämna tv-studion. 

2009: Inför säsongen 2009/2010 sker en brytpunkt programmets historia: Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg lämnar – efter 173 program och 19 säsonger – över programledarskapet. Kristian Luuk och Fredrik Lindström hade inte jobbat tillsammans sedan de busringde i P3:s ”Hassan”, 14 år tidigare, men nu återförenas duon. Många är dock kritiska, valet av Lindström och Luuk spär på debatten om ”gubbväldet” på SVT.

2010: Under sin allra första säsong, i februari 2010, så gör Kristian Luuk något som företrädaren Oldsberg klarade sig ifrån under sina 19 säsonger. Det är när Göran/Vanna Rosenberg får frågan om vilket djur som hittas på Kirunas stadsvapen som Luuk klantar sig: ”Och vad är det för fågel vi letar efter då?” ”Fågel?”, replikerar en förvånad Göran Rosenberg och tillägger: ”Då struntar vi i renen som vi hade tänkt och säger fjällripa.” En smått förtvivlad Kristian Luuk vänder sig till domare Lindström: ”Får jag sparken nu?”   

2010: Finalen 2010 är den mest dramatiska i programmets 27-åriga historia. Sluttävlingen mellan Johanna Koljonen/Marcus Birro och Helene Benno/Peter Apelgren fick avgöras med inte mindre än fyra utslagsfrågor. De två sista utslagningsfrågorna var: ”När dog Marilyn Monroe?” Och: ”När delade Eyvind Johnson och Harry Martinson på Nobelpriset i litteratur?” Båda lagen svarade fel på Monroe och lag Benno/Apelgren svarade 1972 på Nobelpriset. Marcus Birro visste däremot att det var 1974, vilket till slut kunde skilja lagen åt.

2011: Inför säsongen byter programmet signaturmelodi vilket leder till upprivna känslor. Ingvar Oldsberg beklagar sig: ”Ett ändrande för ändrandets skull är inte bra. Det är bara idiotiskt”. Och sedan ryter den före detta På spåret-domaren Carl-Jan Granqvist ifrån: ”Det är tragiskt”. StefanSporsén, som leder den nya orkestern Augustifamiljen, kommenterar programreformen för musiktidningen Gaffa:”Den har samma sound men en helt ny melodi så det ska bli spännande att se om folk där hemma kommer att kasta popcornen i soffan eller vad vi får för reaktioner.”

2012. I regel glöms vinnare och förlorare i frågesporten bort – men vissa musikframträdanden har naglat sig fast i folkmedvetandet. Sofia Karlsson och Freddie Wadlings version av ”Where the wild roses grow”, First Aid Kits ”Stand by your man” och Frida Hyvönens ”Teardrop” är små pärlor ur den låtskatt som programmet skramlat till under åren. Amanda Holingby Mattssons framträdande i februari 2012 skiner särskilt starkt. Mattssons raspiga röst fungerade utmärkt i På Spåret-studion, men den hade även platsat fint i Woodstock 1969. ”På spåret” spelas in i en kartong till tv-studio i Göteborgs hamn, inför en mindre studiopublik, men i slutet av Waterboys ”The whole of the moon” ser gitarristen Simon Ljungman lika lycklig ut som när han står bredvid Håkan Hellström på ett utsålt Liseberg.

2013: ”Stor dramatik”, stod det på löpsedlarna när Jan Guillou och Ann-Marie Skarp mitt under en inspelning av årets säsong blev inlåsta i första klass-buren. I tio minuter kämpade SVT:s studiopersonal med hammare, borr och kofot för att få upp dörren innan den till slut gav vika. Under tiden hann Ann-Marie, som lider av cellskräck, bli ordentligt nervös. ”Ni får inte låsa in mig, för då blir jag jätterädd”, ojade sig förläggaren. Jan Guillou själv tyckte dock inte att händelsen borde getts något större utrymme. Till branschtidningen Resumé kommenterade han intermezzot dagen efter: ”Jag tycker att det här är en mycket liten nyhet.”

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro