ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paintball kan stoppa asteroid

Ylva Larsson · 29 Okt 2012
Uppdaterad 29 Okt 2012

En asteroid på väg mot jorden skulle kunna stoppas med hjälp av paintballkulor. Det har en amerikansk student, som vunnit pris för upptäckten, räknat ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Astroiden Aphosis väntas närma sig jorden år 2029 och år 2036. Nu har den amerikanske studenten Sung Wook Peak räknat ut att asteroiden skulle kunna stoppas med hjälp av paintboll - och fem ton färg.

Enligt LA Times har Sung Wook Peak vunnit pris för sin upptäckt som han menar måste ske i två steg. Paintballkulorna själva skulle orsaka en liten kursändring hos asteroiden, men det som påverkar asteroidens bana mest är färgen. Genom att använda vit färg skulle solljuset reflekteras starkare mot asteroiden vilket i sin tur skulle orsaka ett starkt tryck på den. På så sätt kan man ändra kurs på asteroiden.

Men det gäller att vara ute i god tid, skriver LA Times. Rapporten visar att det skulle ta 20 år för ljus från solen att orsaka en tillräckligt stor kursändring för att asteroiden inte ska kollidera med jorden.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro