ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pajala vinnare på kommunutjämning

Stockholm TT · 12 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Åsele kommun är också en vinnare. Kommunen får 2 015 kronor mer i bidrag per invånare i år jämfört med förra året. Största förloraren är Dorotea som tappar 1 030 kronor per invånare i bidrag i år.

Syftet med systemet med den ekonomiska utjämningen mellan kommuner respektive landsting är att skapa likvärdiga förutsättningar i hela landet för den kommunala verksamheten. Många gamla Största potten i systemet är ett statsbidrag på i år 45,2 miljarder för kommunerna och 13,0 miljarder för landstingen för att utjämna skillnaderna i inkomster per invånare. 13 höginkomstkommuner och ett landsting, Stockholms läns landsting, måste dessutom betala av sina inkomster till övriga.

Den andra delen av utjämningssystemet ska ta bort skillnader i kostnader för att driva olika verksamheter, exempelvis om en kommun har relativt sett fler äldre som behöver omsorg. Kostnadsutjämningen är ett nollsummespel där summan av avgifter och bidrag går jämnt upp.

Dessutom finns ett strukturbidrag och så kallade införandebidrag som ska dämpa effekterna mellan åren av de senaste ändringarna i systemet. Aningen mindre Av Pajalas bidrag på 22 905 kronor per invånare kommer den största biten, 9 595 kronor per invånare, från inkomstutjämningen. Danderyd ska betala närmare 15 972 kronor per invånare till inkomstutjämningen men får samtidigt närmare 3 674 kronor per invånare från kostnadsutjämningen. Kommunen får också 1 160 kronor per invånare i införandebidrag.

Utjämningssystemet är av betydligt mindre omfattning för landstingen än för kommunerna. Stockholm läns landsting ska i år betala sammanlagt 1 047 kronor per invånare till systemet. Det är 47 kronor mindre jämfört med förra året.

Högsta bidrag får Gotland med 5 278 kronor per invånare från landstingsutjämningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro