ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Paketerbjudande till Iran kan bli en öppning

Stockholm TT · 18 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen förnyade de sex permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland sin uppmaning till Iran: Avstå från att anrika uran och få en massa godbitar i stället. Det skedde i samband med Internationella atomenergiorganet IAEA:s möte i Wien.

Utrikesminister Manouchehr Mottaki försäkrade att förslagen ska granskas ingående. Han betecknade erbjudandena om tekniskt och ekonomiskt samarbete från de sex stormakterna som "ett steg framåt".

Iran bjuds åter in i värmen - EU-trion Storbritannien, Frankrike och Tyskland vill se en nystart på förhandlingarna med Iran. Paketet som EU:s utrikespolitiske representant Javier Solana personligen överräckte i Teheran den 6 juni innehöll inga hot om sanktioner. I stället erbjuds Iran enligt ett dokument som nyhetsbyrån AFP tagit del av möjlighet att producera egen kärnkraft och att utöka sina handelsförbindelser. Hävda sanktioner En morot är att USA erbjuder sig att häva en del av sina handelssanktioner mot Iran. Det mesta av USA:s investeringar och handel med Iran har legat på is på grund av att USA anser att den iranska regimen stöder terrorism.

För att få del av godbitarna måste Iran upphöra helt med anrikningen av uran och bevisa att kärnkraftsambitionerna enbart har fredliga syften i enlighet med avtalet om att inte sprida kärnvapen, NPT. Iran förbinder sig därmed att tillåta att IAEA:s inspektörer utvidgar sina granskningar. Kärnkraftsreaktor De sex stormakterna förbinder sig att hjälpa till att bygga lättvattenreaktorer i Iran. Landet ska också få anrika sitt uran vid en internationell anläggning i Ryssland för att kunna förse sina kärnkraftsreaktorer med bränsle.

De politiska bitarna i paketet syftar till att få till stånd en konferens för att främja dialog och samarbete i regionala säkerhetsfrågor.

Iran ska dessutom aktivt introduceras i den internationella ekonomin och få tillträde till dess marknader och kapital. Det handlar om att stödja iranskt medlemskap i världshandelsorganisationen WTO och att lägga ramarna för ökade direktinvesteringar i Iran och ökad handel med landet, bland annat genom ett avtal med EU om handel och ekonomiskt samarbete.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro