ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Palestinskt vrede mot israeliskt arbete vid Tempelberget

Stockholm · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tempelberget, eller al-Haram al-Sharif, är heligt för såväl judar som muslimer. Israel bedyrar att arbetets syfte endast är att bygga en ny ramp upp till området för att ersätta den gamla som skadades i ett oväder 2004.

Palestinierna anklagar Israel för att försöka skada området, där både al-Aqsamoskén och Klippmoskén står, och fördömer bygget i hårda ordalag. -Det som sker är en aggression. Vi uppmanar det palestinska folket att förenas och kämpa för att skydda Jerusalem, sade Muhammad Husayn, hög muslimsk skriftlärd i Jerusalem, till Hamasrörelsens radiostation i Gaza. Oro i Betlehem I Betlehem någon mil söder om Jerusalem på Västbanken samlades cirka 200 palestinier och kastade tomflaskor och sten på en israelisk vägspärr. Soldaterna svarade med att skjuta tårgas. I Gazaremsan sköt Islamiska jihad en raket in i södra Israel, som dock inte gjorde någon skada.

Två traktorer och en liten schaktmaskin inledde arbetet vid Tempelbergets fot. Hela 2 000 poliser var utposterade i gamla staden, och palestinska män under 45 års ålder släpptes inte upp till moskéområdet. -Varje sten som faller från denna plats är en del av min själ. Varje del av al-Aqsa, inklusive denna ramp, är helig, sade 41-årige Nidal Abu Saha, som såg den israeliska schaktmaskinen rulla förbi. "Absolut inget hot" "Bygget av rampen, som i sin helhet är placerad utanför Tempelberget, har ingen påverkan på själva berget och utgör absolut inget hot", skrev Israels premiärminister Ehud Olmerts kansli i ett uttalande.

Det är inte första gången Tempelberget hamnar i fokus för konflikten mellan israeler och palestinier. År 1996 dödades 80 människor i kravaller som utbröt sedan Israel inlett en arkeologisk utgrävning i området.

Hösten 2000 gjorde Israels dåvarande oppositionsledare Ariel Sharon sin beryktade promenad på Tempelberget, vilket utlöste de kravaller som blev starten på den andra palestinska intifadan som fortfarande pågår.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro