ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Pälsfri fredag ska sätta press på industrin – Svensk Mink slår tillbaka

erik paulsson Rönnbäck · 28 Nov 2014
Uppdaterad 28 Nov 2014
– Nej, bara om den är second hand. Är den gammal är det oftast bättre kvalitet och bättre förhållanden för  djuren. Den päls som jag har på mig är fejkpäls, säger Cornelia Gunnarsson, 16, student, Kungsholmen. 

– Nej, bara om den är second hand. Är den gammal är det oftast bättre kvalitet och bättre förhållanden för  djuren. Den päls som jag har på mig är fejkpäls, säger Cornelia Gunnarsson, 16, student, Kungsholmen.  Foto: Pontus Lundahl/TT


klar

Artikellänk är kopierad

”Nej! Det är onödigt att klä sig i  djur när det finns -andra -material.” Sara Matthis, 22, pluggar, Stockholm
”Nej! Det är onödigt att klä sig i  djur när det finns -andra -material.” Sara Matthis, 22, pluggar, Stockholm
Foto: ”Nej, det är inte okej. Vill man ha en kan man använda sin gamla eller köpa second hand.” Lydia Liu, 44, egenföretagare, Nacka
Foto: ”Ja. Om det är begagnat från långt bak i tiden, som -mormors gamla päls.” Cornelia Westerberg, 20,  pluggar och jobbar, Stockholm

I dag uppmärksammas päls­fria fredagen – och listan över klädkedjor som slutar att sälja päls blir allt längre. Men den svenska päls­industrin slår tillbaka och målar ut fusk­pälsen som miljöbov.

​​Fler svenska klädbutiker bestämmer sig för att stoppa försäljningen av päls­produkter. Djurrättsorganisationen Djurens rätts lista består nu av tio nya företag som bojkottar pälsen – sammanlagt 117 jämfört med 107 vid årsskiftet.

– Det här är ett ställningstagande som vi hoppas har verkan mot pälsindustrin och även sätter press på våra branschkollegor att också ta avstånd från päls, säger Anni Sandgren, pressansvarig på Intersport, ett av företagen som anslutit sig till Djurens rätts lista i  år.

Louisa Blomstrand, marknadschef på klädföretaget Gant, förklarar att beslutet fattades efter att de märkt av ett ökat engagemang i frågan från kunderna.

– Vi säljer bara skinn ­eller päls om det är en rest av matproduktion, det är ett etiskt ställningstagande.

I dag, på den ”pälsfria ­fredagen”, uppmärksammas pälstillverkningen över hela världen. Djurens rätts ordförande Camilla Björkbom säger att minkarna är rovdjur som mår dåligt av att stängas in i för små bur­ar och att leva för tätt inpå varandra.

– De blir galna av instängdheten och vaggar av och an i burarna eller kastar sig mot burgallret. Det är ett starkt skäl, men också den etiska aspekten att päls är en produkt som ingen be­höver.

Men Johan Dalén, vd för riksförbundet Svensk Mink, säger att minkarna i uppfödningen är domesticerade och därför inte har samma medfödda behov som vilda djur, och att päls dessutom är bättre för klimatet än den plasttillverkade fuskpälsen.

– Dels är fossila bränslen inte klimatvänligt, dels finns det en trend bland konsumenter att undvika plastmaterial i kläder, och livslängden på en petroleum­päls är bara något år jämfört med en naturpäls som du kan ha i generationer.

klar

Artikellänk är kopierad

erik paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro